Han kan inte sluta porrsurfa
Foto Colourbox
Relationer | Malena Ivarsson svarar

Han kan inte sluta porrsurfa

Malena Ivarsson
Publicerad 2016-05-30

Min vän sedan tre år har lidit av psykiska besvär men är nu på bättringsvägen. Han har dock fortfarande känslomässiga problem som han löser genom att porrsurfa. Han vill bli av med beroendet men gör inget aktivt. Han är född 1945 och har haft otaliga kvinnor i sitt liv, men säger att det är hos mig han vill vara. Han ser bra ut och har väldigt lätt att få kvinnor intresserade. Det är egentligen inte sexet han är ute efter, utan förförelsen säger han. Min fråga är om jag kan lita på honom? Kan han släppa sitt porrberoende?  Jag vill själv ha en relation byggd på tillit och respekt. Kan han ge mig det? Jag märker att han fortfarande har sexkontakter på nätet när jag kollar hans dator. Men när han ser mig i ögonen och vädjar till mig smälter jag varje gång.

”Maja”

Min fråga är om jag kan lita på honom?

En relation med en sexberoende partner brukar inte kunna hålla i längden. Det beror framför allt på att den sexberoende inte klarar av verklig känslomässig intimitet. Det i sin tur brukar handla om att man växt upp med instabilitet i den tidigaste relationen till föräldrarna. I långvariga relationer måste du ta ansvar för dina känslor och inte projicera ut dem på din partner och det klarar oftast den sexberoende inte av. Istället förför han eller hon en ny partner för att få en känslomässig kick, eller vänder sig till en ny porrsajt. Själva kärnan i beroendet handlar om att undvika obehagliga känslor genom att fly till behagliga känslor. Men i alla relationer kommer det svåra utmaningar som måste klaras av utan att man smiter ifrån dem.
Terapi kan ge läkning men det kan vara både smärtsamt och skrämmande och kräver djup motivation. Tror du att han har det? Eller är hans vädjande blick ett sätt att manipulera dig att ta ett ansvar för honom som han själv borde ta?
Ett bollplank som kan ge er båda bra stöd är Preven Tell, en telefonlinje som är öppen för frågor om sexberoende, telefon 020-66 77 88.

Malena

Malena Ivarsson
Publicerad 2016-05-30

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas