Introvert och extrovert – Är vi för olika?
Senior Couple Kissing Foto: Colourbox
Relationer | Fråga Malena

Introvert och extrovert – Är vi för olika?

Hon trivs bäst i sitt eget sällskap. Han är social och vill att hon ska trivas på hans körresor. Kan det fungera? Malena Ivarsson svarar.

Malena Ivarsson
Publicerad 2019-06-28

Är en 66-årig tjej med två äktenskap i bagaget som gett mig underbara barn och barnbarn. Jag har alltid haft en introvert läggning, tyckt om mitt eget sällskap där böcker och konst varit centrala. Det har inte berört mig att andra har stora umgängen för jag har tyckt om min ensamhet och barnens sällskap har varit mer än nog.
Jag kom till Sverige från Ungern 1975 och jag tror att min bakgrund som invandrare också färgat min inställning till att jag har det bäst själv.
Jag har också haft ett yrke som gett mig mycket. Men vad jag vill komma till är att jag träffat en man på 73 år som varit änkling i ett år.

Jag vill vara ensam med honom och slippa allt umgänge som verkar så viktigt för att han ska trivas.

Han är vänlig och omtänksam och har ett mycket stort umgänge. Han sjunger i kör och är aktiv i föreningar och jag förstår att han gärna vill att jag ska tycka om och inlemmas i hans stora vänkrets. Han och hans fru var lika utåtriktade och mådde bäst tillsammans med andra. Jag känner så starkt för honom men jag är rädd att han kommer att bli besviken. Jag vill vara ensam med honom och slippa allt umgänge som verkar så viktigt för att han ska trivas. Själv blir jag bara nervös av stora samlingar.
Jag följde med på en körresa och det var outhärdligt att förväntas prata med idel främmande människor. Han förstår inte alls att jag tycker att det är jobbigt och blir ledsen när jag drar mig undan. Vid min ålder vet jag att jag inte kan ändra min läggning och jag förstår att han inte heller kommer att nöja sig med att vara ensam i sitt nätverk.
Om några veckor är vi bjudna på en stor fest och jag mår illa av bara tanken.
Finns det en chans att det ska fungera ändå eller ska jag dra mig tillbaka?
G.G

Malena Svarar: Tala om hur du känner det utan att förringa hans vänner och umgänge, Du behöver inte komma med långa argument eller ursäkter för din läggning. Förklara att en introvert person behöver ensamhet för att kunna ladda sina batterier medan en extrovert får energi av andra människor.

Vi blir ofta attraherade av vår motsats, men samtidigt kan olikheterna bli en källa till konflikter.

Vi blir ofta attraherade av vår motsats, men samtidigt kan olikheterna bli en källa till konflikter. En övning ni kan prova är att ”byta” varandras förhållningssätt under en vecka. Du provar att vara mer utåtriktad medan han testar hur det känns att umgås med sig själv. Det brukar ge större tolerans och förståelse. Stå på dig med det som är viktigt för dig och ditt välmående.
Om han viftar bort dina behov så säg att du inte kan gå vidare förrän ni hittat kompromisser som fungerar för er båda två.

Malena Ivarsson
Publicerad 2019-06-28

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas