Och vi som inte har lust?
Foto: Colourbox
Relationer | Fråga Malena

Och vi som inte har lust?

Kravet bara ökar när tidningarna, också Senioren, skriver att äldre kvinnor är sexiga och hur man får sexlivet ännu bättre. Varför ska det vara så fixerat vid sex?

Malena Ivarsson
Publicerad 2020-12-08

Det finns krav på äldre kvinnor att vara sexuellt aktiva. Jag känner mig inte bekväm med det. Kraven bara ökar när tidningarna, också Senioren, skriver att äldre kvinnor är sexiga och hur man får sexlivet ännu bättre. Det är hetsande och budskapet blir att det är onormalt att inte vilja ha sex hela tiden. Kvinnor tror att det är fel på dem eller på deras partner när de inte tänder längre. De mår dåligt och skäms och om de vågar fråga om saken, till exempel i den här spalten, får de förklaringar som bara handlar om yttre orsaker, inte biologiska.
Sanningen är ju den att när kvinnor kommer i klimakteriet ebbar sakta men säkert östrogenet ut. Även om förmågan att bli upphetsad och få orgasm finns kvar så spelar det ingen roll om man inte har någon lust att ha sex. Om man hellre gör annat, som att kramas, hålla handen och utveckla den sociala och intellektuella gemenskapen istället. Varför ska det vara så fixerat vid sex?
ANONYM

Kvinnor tror att det är fel på dem eller på deras partner när de inte tänder längre.

Malena svarar: Precis som vi är olika även innan klimakteriet är vi det också efteråt. Vissa blir trötta och stressade av sex medan andra håller med Amelia Adamo när hon säger ”bästa tiden är nu”.
Till de som hävdar att man mår bra – till och med bättre – utan sex hör brittiskan Clara Meadmore som levde ända till 108 års ålder. Hon sa att anledningen till hennes långa liv var att hon aldrig hade haft sex eftersom det verkade som en massa stök. Men olika studier visar ändå att sex är bra för hälsan – och för kärleksrelationen. Någonting alla experter är helt överens om är att kärleksfulla, mänskliga relationer spelar stor roll för välmåendet. De måste förstås inte vara sexuella.
I en känd studie, The Grant Study, analyserade man faktorer för ett långt liv. Studien pågick i över 80 år. Det man kom fram till var att värmen i de personliga relationerna har störst betydelse för livskvaliteten. Så det bästa vi kan göra är att vårda dem.
För många är sex ett av många sätt att vårda relationen till sin partner. Vilket i sin tur kan bidra till ett långt och rikt liv. Kanske också med hjälp av råd från en sådan här spalt. Det är i alla fall vad jag hoppas.

Malena Ivarsson
Publicerad 2020-12-08

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas