Penisen har blivit krokig
Foto Colourbox.
Relationer | Fråga Malena

Penisen har blivit krokig

Min man har fått plötsligt fått en krokig penis. Han vill helst inte gå till läkare. Finns det något att göra ändå? Varför har penisen blivit böjd?

Malena Ivarsson
Publicerad 2020-04-16

Min man som är 76 år har plötsligt fått en krokig penis. Det gör att det blir svårt för oss att ha samlag som vi brukar ha och som ger oss båda stort utbyte. Visst kan vi smeka varandra och ha det bra på andra sätt men för oss har alltid samlaget varit det bästa. Jag märker att han är ledsen och påverkad men han vill helst inte gå till läkare. Han säger att det inte gör ont och tycker att det är för genant och att han är för gammal för att besvära vården med detta. Finns det något att göra ändå? Varför har penisen blivit böjd?
Anita

Tyvärr upplever många det som pinsamt och undviker att söka upp vården.

Malena svarar: Förmodligen har han drabbats av något som kallas för Peyronies sjukdom. Den orsakas av en inflammation som gör att det bildas en hård bindväv inuti penisen som i sin tur ger en böjning oftast uppåt.
Vi vet inte vad som orsakar tillståndet. En teori går ut på att det är en så kallad autoimmun sjukdom. Det är tillstånd när kroppens immunsystem felaktigt bekämpar egna vävnader, något som ger inflammation.
Sjukdomen liknar vikingasjukan som politikern Eskil Erlandsson skyller sitt sexuella ofredande på men som den erfarne handkirurgen Thor Halse avfärdar som orimligt.
Ibland blir böjningen av penis så svår att det blir omöjligt och smärtsamt med samlag och då ska man naturligtvis söka hjälp. Tyvärr upplever många det som pinsamt och undviker att söka upp vården. En del mindre nogräknade företag tar fasta på det och erbjuder oseriösa behandlingsmetoder via nätet.

Det skulle underlätta för dem om deras partner bokade och följde med vid besöket.

Vi vet inte hur många som drabbas eftersom många reagerar som din man och undviker att söka vård.
Men en vanlig uppskattning är att cirka fem procent lider av sjukdomen. Och den drabbar oftast äldre män.
Oavsett ålder bör en man som noterar en plötslig förändring i penis anatomi och funktion inse att det inte är något skamfyllt och kontakta sin vårdcentral. I en studie uppgav 90 procent av män med sexuella svårigheter att det skulle underlätta för dem om deras partner bokade och följde med vid besöket. Ett annat råd är att ta med ett foto av den erigerade penisen både från sidan och uppifrån något som kan vara till hjälp när man ställer en diagnos.
Det finns olika behandlingsmetoder för att räta ut penisen igen.

Malena Ivarsson
Publicerad 2020-04-16

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas