Osant om oralsex
Allergi. Foto: Colourbox
Hälsa | Relationer | Malena Ivarsson svarar

Osant om oralsex

Sex ger ett skydd mot stress och ökar motståndskraften. Men det finns många falska påståenden om oralsex.

Malena Ivarsson
Publicerad 2019-02-07

Min fråga är hur sexuell verksamhet påverkas av övriga signalämnen, och då särskilt dopamin. Vad gäller vid Parkinsons sjukdom? Ska man avstå helt eller är det lämpligt med mycket eller lite sex? Hur är det med sex och andra sjukdomar? Jag har hört att oralsex skulle hjälpa vid allergianfall. Finns någon forskning om detta?
CS

Malena Svarar: För några år sedan spreds ett rykte att fellatio skulle minska bröstcancer hos kvinnor. Hur man tänkte sig det sambandet skulle vara spännande att veta. Och nu har du hört att det ska hjälpa vid allergianfall. Men det är fake news! När det gäller Parkinsons sjukdom och sex finns däremot vetenskaplig forskning. Det speciella med Parkinsons är att den behandlas med dopaminerga mediciner. Det är en läkemedelsgrupp där en del patienter, mest män, kan få en ökad sexualdrift som en biverkan. En teori kring detta är att de läkemedel som påverkar dopaminsystemet också förstärker njutningscentret i hjärnan.
Trots det är sexuella svårigheter vanliga. Man räknar med att åtminstone hälften av männen får erektionssvårigheter och att sexlusten minskar hos både män och kvinnor.

Sex ger ett skydd mot stress och ökar motståndskraften, något man verkligen behöver vid svåra sjukdomar.

I en stor tysk undersökning uppgav många Parkinsondrabbade och deras partners att tillgivenheten och kommunikationen hade avtagit sedan diagnosen. Men längtan efter ömhet i vardagen fanns kvar hos båda och de som hade bra relationer visade sig ha stor tolerans för ofullkomligheterna och visade varandra uppskattning på annat sätt.
Så på din fråga om man bör avstå från sex är svaret nej. Sex ger ett skydd mot stress och ökar motståndskraften, något man verkligen behöver vid svåra sjukdomar. Däremot ska man tänka på att sex inte måste vara penetrering. Att smekas, att se på en erotisk film tillsammans eller att återvända till lustfyllda minnen kan också ge njutning och förhöjd livskvalitet.

Malena Ivarsson
Publicerad 2019-02-07

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas