Promenera mera!
Hälsa | Hälsa

Promenera mera!

Det är aldrig för sent att börja röra på sig och få ett hälsosammare liv. Hälsovinsterna med promenader är stora. Ta sällskap, sätt på musik i lurarna eller njut av tystnaden. Men rör på dig! uppmanar Madelein Månsson, Seniorens Må bra-expert.

Madelein Månsson
Publicerad 2019-10-08

För många är promenader en inkörsport till att bli mer aktiv. Hälsovinsterna är stora. Förutom minskad risk för alzheimer och cancer höjs livskvalitén. Forskning visar att humörshöjande endorfiner frigörs när vi rör på oss.
Så, slappna av i hela kroppen. Andas lugnt och lite djupare än vanligt och … promenera! Ta gärna lite större steg. Pendla lugnt med armarna. Känner du någon speciell doft? Fågelsång? Blåser det? Hur ser färgerna ut? Försök att aktivera alla dina sinnen.

Bli inspirerad

Promenera mera-tillsammans. Ett gäng härliga karlar har skrivit boken Promenera mera (Lind & co). De kallar sig själva för gubbar, vilket jag tycker är fel. För mig är det intressanta, generösa karlar som har glädje av varandra och som promenerar tillsammans varje måndag. Ingen av dem är helt frisk utan de flesta har drabbats av ”åldersrelaterad ohälsa”.
Boken är en stor inspiration för att promenera mera och framförallt tillsammans. Promenaderna avslutas med kaffe och leverpastejsmörgås. Boken innehåller också en lista på de populäraste kaféerna i Stockholm och förslag på olika intressanta stadsvandringar. Läs den och bli inspirerad!

Lugna promenader

Promenera mera-ensam. Föredrar du att promenera ensam, kanske du vill lyssna på musik i rätt tempo och känsla. Här är mina musikförslag för lugna promenader (12 låtar för 45 minuter):

Musiktips till promenaden

Foto: Colourbox

1. Stayin› alive  Bee Gees
2. Havana (feat, Young Thug)  Camila Cabello
3. How deep is your love Bee Gees
4. The weight is gone Albin Lee Meldau
5. You sexy thing Hot chocolate
6. Bamboleo  Julio Iglesias
7. More than a woman   Bee Gees
8. California blue  Roy Orbison
9. Simply the best  Tina Turner
10. For once in my life  Michael McDonald
11. If you leave me now  Chicago
12. Dance little lady dance  Tina Charle

Dölj faktaruta

Ta trapporna istället för hissen

Sikta på 10 000 steg om dagen. Om du kan gå utan att känna obehag är inte 10 000 steg ouppnåeligt. Jag rekommenderar en enkel billig stegräknare så att du kan lämna din mobil hemma. I dag gäller det att se din omgivning, ja, hela världen som ditt gym. Varför inte ta trapporna i stället för hissen? Eller gå av bussen en hållplats tidigare och gå. Ett bonustips är att promenera tidig morgon utan solglasögon. Exponering för morgonljus är en grundläggande mekanism för att få igång hela kroppen på bästa sätt.

Dopamin och endorfiner

Du kan också passa på att lura din hjärna lite genom att le, även om du kanske inte har så stor lust att le just i dag. Om du ler tror din hjärna att du är glad och mår bra och då känns det bättre. Testa! Ett äkta leende är bäst men är du inte på topphumör har ett falskt leende också en positiv effekt.
När mungiporna dras uppåt i ett stort leende sätter det genast igång produktionen av naturliga lyckopiller som dopamin och endorfiner. Eller sätt en penna mellan tänderna, så härmar du ett leende! Det funkar också.
Önskar dig en skön och behaglig morgonpromenad. Varje dag!

Madelein Månsson
Publicerad 2019-10-08

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas