Hur har vi bra sex trots ledbesvär?
Foto: Colourbox
Hälsa

Hur har vi bra sex trots ledbesvär?

Publicerad 2014-10-09

Fråga: Hej! Vi är ett par i drygt 70-årsåldern som har en hel del besvär med stela och onda leder. Min hustru har haft ledgångsreumatism sedan 50-årsåldern och jag har artroser i höfter, knä och händer. Det här gör att vi har allt svårare att ha sex. Vi skriver nu till er på Veteranen för att få upplysningar och råd om vårt problem. A&F

Svar: Tack för er angelägna fråga om ledbesvär och sex. Att anpassa sig till smärta och förändrad rörelseförmåga är inte så lätt. Den här anpassningen kan innebära såväl kroppsliga som känslomässiga svårigheter eller en kombination av båda. Det gäller att hitta nya vägar och frångå invanda mönster för att nå tillfredställelse. I den situationen kan tidigare erfarenheter, minnen och vanor få en betydelse av att »det var bättre förr«. En del kan då välja att avstå från sex, ni vill istället se möjligheterna till att hitta nya vägar!
Sex är beröring såväl fysiskt som psykiskt och innefattar mera än samlag. Både den fysiska och psykiska intimiteten är viktiga för sex och tillfredställelse. Kroppslig värme, närhet, ömhet och beröring kan ta sig olika uttryck; sensuell massage, kyssar, onani, oralsex, smekningar, samlag, orgasm, stimulering av könsorgan etc. Sex är en mängd olika handlingar som tillsammans kan leda till ett njutbart sexliv.
När stela leder begränsar rörligheten och smärtan sätter in kan detta bli ett hinder för både smeksex och samlag. Då kan stöd av såväl fasta som mjuka kuddar och ändrad samlagsställning underlätta och göra det möjligt att ha sex. Vi har på nätet hittat en informationsbroschyr från Sahlgrenska Universitetssjukhuset med förslag på olika samlagsställningar för den som har ledsjukdomar.
Här några exempel på samlagsställningar som i broschyren även finns illustrerade.
»Passar alla med höft-, knä- eller ryggproblem, kvinnan ligger på rygg med en kudde under höft och lår. Mannen ligger över henne med sina ben på utsidan av hennes. »
»Passar kvinnor med höftproblem, båda partners ligger på sidan och kvinnan kan ha en kudde mellan sina knän om det känns bättre. Bra för den som har besvär med många leder. Var försiktig med denna ställning om du har höftett varmt bad tycker en del är skönt. Om ni använder smärtstillande läkemedel så kan ett tips vara att ta det en timme innan ni planerar att ha sex.
En del av förspelet kan innehålla massage för att slappna av i muskler och leder. Det finns till exempel en massagekräm från RFSU, Caring Massage Glide som också kan användas som glidmedel då det inte är ovanligt med torra slemhinnor i underlivet. När styrkan i händerna inte är tillräcklig kan också en massagestav/apparat vara ett möjligt hjälpmedel.
Oro för smärta kan ibland bli ett hinder för båda två. Rädslan för att själv få ont eller att förorsaka den andra smärta kan stå i vägen för lusten. Att både tala om för sin partner eller på annat sätt förmedla vad som känns skönt eller mindre skönt blir extra viktigt för en ömsesidig njutning.
Hoppas att våra råd och upplysningar kan vara till inspiration och hjälp!

Christina och Marianne

 

Här finns information från Sahlgrenska universitetssjukhuset: 
Här finns informationen från RFSU och massagekrämen:

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas