Sex med herpes?
Bilden är en genrebild. Foto Getty Images
Relationer | Malena om relationer

Sex med herpes?

Kan man ha vanlig sex när man inte har några symptom om man har genital herpes? Den frågan ställer en läsare till Seniorens relationsexpert Malena Ivarsson. Läs hela frågan och svaret nedan.

Malena Ivarsson
Publicerad 2022-02-28

Min make hade genital herpes som även jag fick. Men eftersom båda hade det spelade det ju ingen roll kring sexet. Han gick bort för sex år sedan och jag vill träffa en ny man. Har funderat mycket på det här med sex när man har herpes. Jag har googlat en del och det står mycket om vad man inte kan göra men inget om vad man får göra. När viruset blossar upp går det inte att ha sex, det säger sig självt. Men när man inte har något symptom, kan man ha vanligt sex då? Jag är 67 år.
/Eva-Linda

Malena svarar: Såklart att du kan ha sex, varken ålder eller herpes behöver vara i vägen för det. De flesta experter rekommenderar att du avstår från penetrerande sex från stunden då du känner att viruset är på gång, tills ungefär en vecka efter att symptomen lagt sig. Men du kan fortfarande ha annan typ av sex, som oralsex (förutsatt att du inte har utslag runt munnen) eller ömsesidiga smekningar. Är du symptomfri kan du ha sex på vilket sätt du vill. Förutsatt att din partner är okej med att det finns en smittorisk även om den är liten. Med kondom är den minimal. För du bör informera om din herpes, om inte annat så för att visa på en öppen kommunikation. Herpes är vanligt, upp emot 50 procent av den vuxna befolkningen har det enligt vissa rön. Så att säga: ”Jo, jag bör berätta att jag har genital herpes men är symptomfri”, bör inte vara så dramatiskt.

Malena Ivarsson
Publicerad 2022-02-28

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas