Relationer | Malena svarar

Vad kan man göra mot torrheten?

Torra slemhinnor påverkar sexlivet för både kvinnor och män. Malena Ivarsson tipsar om vad man kan göra.

Malena Ivarsson
Publicerad 2019-08-08

Min fru är 74 år och blir inte fuktig längre. Det gör att det tar emot för min del och jag saknar vårt fina samliv.
Man pratar inte om det här ur mäns perspektiv. För min del gör en torr slida att jag slaknar. Jag skulle gärna vilja veta hur vi kan få det bättre igen.

Valter

Malena svarar: Torrheten beror säkert på östrogenbrist. Symtom som sköra slemhinnor, klåda, irritation och smärtsamma samlag går under namnet vaginal atrofi.
Som du så riktigt påpekar drabbar det partnern också. Bara tanken på att det ska göra ont gör att många avstår helt från sex. Och man bör inte ha penetrerande sex om det orsakar smärta, samtidigt som regelbundna samlag hjälper slidan att behålla sin fuktighet och flexibilitet.

Det är inte bara är din partners problem, utan ett gemensamt

Hormonell östrogenbehandling är mest effektivt mot torrheten, men det finns andra möjligheter också. Först av allt vill jag påpeka att det inte bara är din partners problem, utan ett gemensamt. Din roll är lika viktig. Långa förspel behövs för lubrikationen och det hjälper om du smörjer in din penis med glidmedel.

Intrarosa är ett helt nytt läkemedel som kan ges som behandling vid vaginal atrofi och är ett alternativ till andra lokala östrogen preparat. Den verksamma substansen i Intrarosa är DHEA, ett kroppseget ämne. Det tas upp av celler i slidan och bildar där bland annat östradiol och testosteron. Att testosteron bildas är särskilt intressant då det kan stimulera sexuell funktion som lust, upphetsning och orgasmer.

Jag kan också rekommendera Repair som är ett ekologiskt glidmedel. Den innehåller ekologiska växtoljor och E-vitamin som vårdar och återfuktar på ett naturligt sätt.

Malena Ivarsson
Publicerad 2019-08-08

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas