Granskande seniorer förbättrar vården
Vård | Vård & omsorg | Påverkan
I maj presenterades rapporten. Vinnaren, vårdcentralen i Aroma i Vetlanda, fick pris.

Granskande seniorer förbättrar vården

Landets vårdcentraler brister ofta i mötet med äldre. Men i Jönköping går det framåt. Målet är att alla vårdcentraler ska ha en äldrevårdsmottagning.

Jan Arleij
Publicerad 2017-12-08

Seniorerna har helt enkelt tagit saken i egna händer, berättar idékläckaren Kjell Lindström som också är distriktsordförande i SPF Seniorernas Jönköpings-distrikt.
– Andelen invånare över 80 år kommer att öka med 60 procent under en tioårsperiod. Vården måste anpassa sig till det, säger Kjell Lindström.
– Det här är en ödesfråga för våra medlemmar, och för alla seniorer när de börjar behöva vård och omsorg.

Sämre för äldre

Förändringen från behovsstyrd till alltmer efterfrågestyrd sjukvård har lett till att ett antal vårdcentraler blivit sämre utformade för att ge god vård till äldre och multisjuka, menar seniorerna i Jönköping.
– Utvecklingen av sjukvården har de senaste åren handlat mycket om bättre tillgänglighet för alla och mycket arbete med e-hälsa, alltså att träffa läkaren via mobil, boka tid på nätet, beställa recept via mail och så vidare. Detta gynnar ju i huvudsak yngre. Men vi vill utveckla vården också för de som är födda på 1920- och 30-talen.

Fokus på kontinuitet

Sagt och gjort. Sju så kallade granskarteam, med tre eller fyra seniorer i varje, har besökt 42 av regionens 45 vårdcentraler. Tre avböjde. Syftet med besöken var att bedöma hur bra vårdcentralen är för äldre.
Fokus har varit kontinuitet, tillgänglighet med direktnummer, drop-in-möjlighet och det viktiga med att bli igenkänd. Varje aspekt har sedan poängsatts.

Svårigheter

Resultatet bildar en tabell som toppas av vårdcentralen Aroma i Vetlanda med 87 poäng av 100 möjliga. Sist är Anderstorp med 26 poäng.
– Vi visste att det skulle variera, men inte så mycket. En del som hamnar lågt anger svårighet med läkarbemanningen och kontinuiteten som orsak, säger Kjell Lindström. Men, när man har ont om läkare är det ännu viktigare att det finns en äldrevårdssköterska som står för kontinuiteten och som hjälper de äldsta.
– Mest positivt är att arbetet redan nu har lett till att närmare 20 vårdcentraler är på gång med att inrätta ordentliga äldrevårdsmottagningar.

De Fem bästa

Aroma Vetlanda, 87 poäng;
Rosenhälsan Huskvarna, 86 poäng;
Reftele, 78 poäng;
Lokastallarna Jönköping, 76 poäng;
Smålandsstenar, 75 poäng.

Dölj faktaruta

Politiker hakar på

Seniorernas metod har effektivt tagit dem till den politiska debattens centrum. Inlägg i Jönköpingsposten av de viktigaste politikerna refererar till ”de fyra stora pensionärsorganisationerna”, alltså SPF Seniorerna, PRO, SKPF och RPG, och deras granskning av länets vårdcentraler.
Sveriges Radio och SVT har också lyft Jönköpingsseniorernas undersökningar.
– Det här kan vara en arbetsmetod för andra distrikt runt om i landet. Arbetsinsatsen betalar sig bra, vi uppnår bättre vård men just genom att vi gör oss mer kända och relevanta i samhället hoppas vi också få fler seniorer som medlemmar.

Mycket kvar

Mycket jobb återstår. Nästa år genomförs uppföljande besök på vårdcentralerna, och toppolitikerna i regionen ska förmås att fatta tvingande beslut om att alla vårdcentraler ska ha en Äldrevårdsmottagning. Punkt slut.

 

Jan Arleij
Publicerad 2017-12-08
senioren-nr-8
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 8 / 2017. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2022 Senioren - När insidan räknas