Mästerlig propaganda
Böcker | Kultur | Ingalill läser

Mästerlig propaganda

Missa inte Ingalill Mosanders fem boktips där hon bland annat tipsar om en ”fascinerande, rik bladvändare som toppat New York Times bestsellerlista”

Ingalill Mosander
Publicerad 2023-04-17

FAKTAPROSA: Jag är inte här, det här händer inte av Annah Björk, Bonniers
Hon är 42, framgångsrik journalist med man och barn. Därtill stark och vältränad. En dag kommer då hon inte kan lyfta en tallrik, då hon måste ha solglasögon året om för att ljuset gör ont, då hon inte hittar rätt bland bokstäver och ordföljd. Det värsta är värdelösheten. Hon har fått post covid. En välskriven, skakande rapport om att drabbas av ett sjukdomstillstånd som vården står helt handfallen inför.

POCKET: Det praktfulla och det onda av Erik Larson, Modernista
”Keep Calm and Carry On”, behåll lugnet och fortsätt. Det var det motto den brittiska befolkningen levde efter medan de tyska bomberna haglade över landet. Hur lyckades Churchill mot alla odds få dem att känna mod och tillförsikt? En fascinerande, rik bladvändare som toppat New York Times bestsellerlista. Boken skildrar det storpolitiska skeendet samtidigt som man får en intressant inblick i vad som hände bakom kulisserna.

DECKARE: Mörkare än döden av Cara Hunter, LB
Det börjar med att en man hittas mördad på en enslig gård utanför Oxford. Sen blir det bara värre och värre. Mordet visar sig ha kopplingar till en uppmärksammad rättegång i det förflutna där en ung flicka dömdes för att ha dödat sitt barn. Kriminalkommissarie Adam Fawley hamnar i massmedias korseld och Netflix gör en serie om fallet. En spännande deckare med många överraskande vändningar.

ROMAN: Jag är inte sådan här egentligen av Marie Aubert, Wahlström & Widstrand
Med nästan obarmhärtig klarsyn dissekerar hon en familj och deras inbördes relationer under några dagar. En flicka ska konfirmeras och det innebär stort släktkalas. Men under den civiliserade ytan bubblar det av förbjudna känslor som skam och avundsjuka. Marie Aubert har skrivit ett kammarspel för fyra röster, alla med olika perspektiv. Avskalat, vardagsrealistiskt och välskrivet.

BARN: Godnattsagan eller sagan om Rebecka och mormor av Marie-Louise Ekman, Lilla Piratförlaget
Rebecka brukar rätt ofta sova över hos mormor. För där får man titta på tv hela natten eller i alla fall tills man somnar. De ligger bredvid varandra i sängen, Rebecka på den plats där Gösta låg förut. En kärleksfull skildring av relationen mellan en mormor och hennes barnbarn. De småpratar om livet, tomtar under stenar, om Gösta som känns i hög grad närvarande. Rikt illustrerad med författarens oefterhärmliga teckningar.

Ingalill Mosander
Publicerad 2023-04-17

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas