”Min mamma ville bli lyssnad på”
Kultur | Teater

”Min mamma ville bli lyssnad på”

Sissela Kyle har utsetts till Sveriges roligaste kvinna. Nu är hon aktuell med en berörande monolog om sin mamma.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2024-06-28

Den här berättelsen har jag haft i mig under många år, berättar Sissela Kyle:
– Det fanns så mycket jag ville berätta om mamma, dels om vilken rolig, briljant och ibland bitsk och satirisk person hon var.
– Men också om hennes kamp för värdighet mot slutet av sitt liv när hon blev blind och beroende av andra. Det var den delen som gjorde att jag kände att jag måste göra det här. Det berör så många, oss alla faktiskt. Till slut hamnar vi själva eller någon vi älskar där.

Sisselas mamma Gunhild föddes 1921, samma år som kvinnor för första gången fick rösta. Hon blev den första i sin familj att ta studenten och så småningom blev hon också Nordens första professor i kvinnohistoria.

– På ett sätt levde mamma ett typiskt kvinnoliv, men hon hade ju samtidigt ett framstående yrkesliv. Men det var hemmafru-idealet som rådde vid den här tiden och det var en enorm press på de kvinnor som arbetade att det också skulle se ut som om det bodde en hemmafru därhemma. Så mamma lagade mat, städade, strök, manglade och sydde, tyvärr får man väl säga om det sistnämnda, säger Sissela med ett litet skratt.

Man ska ha rätt att vara den man är in i det sista.

Periodvis mådde mamma Gunhild inte så bra, det kunde komma perioder av mörker där Sissela kände att hon ville ta hand om sin mamma så att hon inte skulle vara så ledsen.
– Jag har en bror också, som är sju år äldre. Men när mammas frigörelseprocess tog fart och sen slutade i skilsmässa hade han redan flyttat hemifrån, så han blev inte lika involverad i det där som jag.

När Sissela funderade på hur hon skulle berätta om sin mamma tänkte hon först på om hon skulle skriva en bok om henne.
– Men jag är så bra på att härma min mamma, det blir mycket roligare så än i skrift. Berättelsen om henne lämpar sig helt enkelt bättre för scen och på så sätt får jag också berätta om mitt liv och roliga saker jag varit med om. Fast speglat genom en kritisk och ganska sträng mamma.

Det blir mycket skratt och skoj i föreställningen, men också en hel del allvar och mörker.
– Mamma ville behålla sig själv och sin karaktär. Det kämpade hon för in i det sista. Hon ville inte att man skulle gulla med henne, nej, hon ville med sträng röst säga sin mening och bli lyssnad på. Och jag tycker nog att man ska ha rätt att vara den man är in i det sista. Det är grunden till varför jag ville göra den här föreställningen om mamma.

Min föreställning om mamma, av och med Sissela Kyle. Premiär 18 okt på Jönköpings teater. Därefter till Linköping, Trollhättan, Vara, Varberg, Kungsbacka, Göteborg och Stockholm. Se datum och information om biljetter på www.sisselakyle.se

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2024-06-28

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas