Ta för er av livet!
Else-Marie Svensson och Barbro Olsson är två av personerna som är med i boken.
Böcker | Kultur | ljudbok

Ta för er av livet!

När journalisten Cecilia Gustavsson förlorade sina föräldrar insåg hon hur viktigt det är att människors livsberättelser finns kvar. Hon bestämde sig för att intervjua människor som passerat 80 och satte ihop berättelserna i ljudboken Så lever du livet – kloka råd från 80-plussare.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2023-01-13

Innan Cecilia Gustavsson förlorade sina föräldrar 2020 och 2021 hade hon spelat in små intervjuer med dem att ha kvar som minne, för henne själv och barnen.

– Men med sorg insåg jag att jag skulle ha gjort mycket mer och långt tidigare. Mamma hade hunnit bli ganska demenssjuk, säger hon.

Else-Marie och Barbro som unga.

Det fick henne att börja tänka på hur mångas livsberättelser aldrig får höras.

– De som är över 80 i dag har ju varit med om enorma samhällsförändringar, så stora att det nästan inte går att förstå. De är den första generationen som fick en egen tonårskultur, den politiska utvecklingen, alla klassresor, p-piller, kvinnors ökade möjligheter, möjlighet att studera inte bara för de som är från ”rätt” miljö… För att inte tala om den tekniska utvecklingen! Jag tror att man i allmänhet lyssnar för lite på den här generationen.

Cecilia Gustavsson

Tanken med boken var att prata med helt vanliga människor, höra om deras liv och vilka råd de vill ge vidare.

– Det var fascinerande att ta del av deras klokskap. De visar också att alla liv innehåller svårigheter och ibland tragedier, men att det går att komma ut på andra sidan.

Boken finns på bland annat Storytel, Nextory och BookBeat att lyssna på. Går även att köpa som ljudbok eller e-bok på bland annat Bokus, Adlibris och Cdon. Finns ej som pappersbok.

Här är två av dem som är med i boken:

Else-Marie Svensson, Arvika (född 1933)

– Man ska inte vara rädd för att prova på något man är intresserad av, även om man är rädd att man inte ska klara det. Nya upplevelser vidgar ens vyer. Själv kommer jag från en liten bondgård i Sörmland och var den enda i släkten som studerade vidare. Jag har jobbat som receptarie och trivts bra med det. Man visste inte så mycket om vilka yrken som fanns då i början av 50-talet. Men jag har varit bra på att prova nytt. Jag engagerade mig fackligt och kom ända upp till riksstyrelsen och fick åka runt och träffa en massa folk. Sen när jag blev pensionär började jag med ett nytt yrke, på sätt och vis. Jag har varit intendent för ett hembygdsmuseum här i Arvika.

– Det gäller att fortsätta att vara nyfiken och försöka göra sånt man blir glad av i livet.

Barbro Olsson, Östersund (född 1941)

– Jag känner mig glad över hur mitt liv blev. Jag tycker att jag har tagit de chanser jag fick och gjort det bästa av mitt liv. Geografi var mitt största intresse som liten. Jag satt ofta och tittade på kartor och fantiserade om vart jag ville resa. I tuggummina fanns det bilder på filmstjärnor som jag samlade på och det var en dröm att få resa till Amerika. Reslusten har nog karakteriserat mitt liv, jag har haft en frihetslängtan. Så stark att jag inte ville binda mig – förrän nu! Vid 78 gifte jag mig med en man som jag kände sedan tidigare, vi har det jättebra ihop.

– Mitt råd till alla är att ta de chanser som dyker upp! Det är aldrig för sent. Man kan börja om, utbilda sig igen, eller bygga vidare på något man redan har. Själv har jag vidareutbildat mig till terapeut. Om man fortsätter att vara öppen och nyfiken inser man att det finns mycket man inte får missa. Det kan vara både i stort och smått. Ta för er av livet! Det tycker jag att jag har gjort, och det är jag glad över.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2023-01-13

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas