Besök hos Dalarnas Tidningar
Landet runt | SPF Dalarna

Besök hos Dalarnas Tidningar

SPF Dalarna
Publicerad 2018-09-24

Den 15 september besökte 15 medlemmar från SPF Seniorerna Falun Dalarnas Tidningar. Den ansvarige utgivaren Helena Nyman och redaktionschefen Erik Nyholm informerade oss om DT:s verksamhet.

Dalarnas Tidningar ägs av Mittmedia, en tidningskoncern som äger 28 tidningar i 63 kommuner i mellansverige. Mittmedia har har 300 000 prenumeranter. I Dalarna ingår Falu-Kuriren, Borlänge Tidning, Mora Tidning, Nya Ludvika Tidning och Södra Dalarnas Tidning Avesta Tidning.

Dala Demokraten ”den röda tidningen” ingår också sedan några år tillbaka i koncernen. DD har pressstöd men det har inte Dalarnas Tidningar. Det beror på att DD är ”den andra tidningen”, har mycket mindre upplaga och lockar därför inte så många annonsörer. För att säkerställa att det finns mångfald i tidningsutbudet har man bestämt att ge pressstöd till de mindre tidningarna här liksom på många andra håll i landet.

Sen redogjorde Helena för den dystra framtiden för papperstidningarna. Eftersom inga ungdomar vill läsa papperstidningen är antalet nya prenumeranter lika med noll! Man har överlåtit distributionen av dagstidningarna till ett distributionsföretag och det kostar mycket pengar. Inom kort kommer kostnaderna att överstiga intäkterna. Därför har man i Sundsvall på försök börjat dela ut dagstidningar tillsammans med övrig post. Det innebär att man inte får sin tidning på morgonen utan först senare på dagen. Försöket har slagit väl ut framför allt vad gäller att få ner kostnaderna för distributionen, så det kanske skulle kunna vara ett sätt att bevara papperstidningen framöver.

Därefter presenterades DT:s digitala utbud, då förstås e-tidningen alltså papperstidningen på datorn, på paddan och i telefonen. Men också ett stort antal utsändningar via digital-TV, 94 stycken per vecka. 32 av dessa sändningar gäller sport som fotboll, folkrace, bandy och speedway. Under valet sändes digital-TV under sammanlagt 5 timmar.

Sedan vidtog en promenad i DT:s lokaler. Först fick vi se nyhetsstudion där alla nyheter läses upp och som inte alls är stor. Nästa rum vi fick se var kontrollrummet där en person, Hampus, satt med en massa datorer framför sig. Han är den person som bestämmer vad som ska visas digitalt och hur långa de olika inslagen ska vara.

Sist kom vi till redaktionen. Längst in finns en avdelning som kallas ”Tysta Rummet” Där sitter reportrar som varit ute på uppdrag och skriver sina artiklar. Utanför finns ett större rum ”desken” där det också sitter reportrar. De bevakar omvärlden och där kan det stundtals, beroende av vad som händer, bli ganska högljutt.

Allra sist fick vi avnjuta en god kopp kaffe. Då hade vi varit hos DT i 2.5 timmar, ganska länge m.a.o. Erik Nyholm sade att det gärna blir så när man besöker DT eftersom de flesta som jobbar där är reportrar och därför kan prata hur länge som helst.

Kerstin Wåghäll

SPF Dalarna
Publicerad 2018-09-24

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas