Borensbergs vårutflykt
Landet runt | SPF Östergötland

Borensbergs vårutflykt

SPF Östergötland
Publicerad 2017-04-03

SPF Boren Borensberg har den 30 mars haft sin vårutflykt.

53 förväntansfulla SPFare steg på bussen i arla morgonstund för vårens utflykt, som i år hade Hornborgasjön och dess tranor som första mål. Resan gick först för en rundtur på Karlsborgs fästning, därefter frukostmacka på ”markan”. En så stor försvarsverksamhet som förekommer där, var inte många som trodde.

Så kom vi till Hornborgasjön, där vi möttes av en guide, som gav oss en inblick i verksamheten och tranornas beteenden, mycket intressant och nytt om tranornas liv. Tranorna utfodras varje dag med ca 7 ton korn, 5-stjärnigt för tranor enl. guiden

Vid vårt besök hade man räknat 16600  tranor, alla var dock inte där samtidigt, räkningen utförs på kvällen när tranorna är på väg till sina sovplatser runt sjön.

Tranorna sover i ca 20-30 cm djupt vatten för att räven inte ska komma åt dem. Tranorna lever i parrelation i ca 20-25 år och efter ha vilat upp till två veckor vid sjön, fortsätter de till häckningsplatser i Värmland –Dalarna och längre upp i västsverige, tranor som häckar i Norrland och på östsidan rastar inte vid Hornborgasjön. Tranparet får två ungar, som på två månader skall växa till flygfärdiga fåglar, många, många ungar överlever inte, i snitt får varje tranpar endast en halv unge, rävar, rovfåglar och rena olyckshändelser bidrar till bortfallet. Visste ni att den röda fläcken på tranans huvud inte är fjädrar utan en röd körtel, som kan blåsas upp till en upphöjd blåsa, om fågeln blir stressad eller hamnar i fara.

Vår resa fortsatte till andra sidan sjön, där vi besökte det nästan helt nya naturrum, med utsiktstorn och med utställningar om sjön och naturen. En Sädgås låg och ruvade bara några meter från utsikten.

Efter lunch i Falköping fortsatte vi till Falbygdens Ost, många kassar med ost inhandlades.

Nästa mycket intressanta besök var ”Sägnernas Hus” i Sandhem. Där fick vi av flera guider ta del av ”Våra förfäders fantasier”. Där var ”Bäckahästen” som dränkte barn och ”Den onde” och många fler figurer, flera sägner går att läsa på Internet.

Så bar det av hemåt, med kaffepaus på Brahehus, och fram emot 8 på kvällen kom ett gäng trötta men mycket nöjda resenärer hem till Borensberg igen

Tack till er som arrangerat allt i minsta detalj.

Text och Bild Göran Svensson

 

 

SPF Östergötland
Publicerad 2017-04-03
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas