Faluns resa till Röros vintermarknad 2017
Landet runt | SPF Dalarna

Faluns resa till Röros vintermarknad 2017

SPF Dalarna
Publicerad 2017-03-21

20 februari gav sig en buss med 32 förväntansfulla SPF:are i väg från Falun mot Röros, och ”Martnan” där. Resan gick genom Dalarna, med förmiddagsfika vid Spjutmodammens rastplats och lunch på ”Lenas kök och bar” i Särna, som serverade gammaldags husmanskost.

Vid 16-tiden var vi framme vid Savalens Fjellhotell och SPA. En turisthytte som utvecklats till ett fjällhotell och nu drivs av andra generationen av familjen Hektoen. Här skulle vi bo under tre dygn, och här åt vi gemensamma frukostar och middagar från bufféer med mycket gott att välja på.

Tisdag förmiddag bar det av till invigningen av årets marknad. Röros har haft handel med andra orter i Norge och Sverige sedan Kopparhyttan startade 1644. Då pågick handeln hela vintern, men genom en kunglig resolution formaliserades marknaden 1853. Marknaden var viktig både för svenska och norska bönder som tog sig fram på bitvis dålig vintervägar. De foror som hade längsta vägen hade en resa på sex veckor tur och retur. Idag ser man det som historiskt viktigt att bruka och upprätthålla de gamla vintervägarna som fororna fortfarande följer.

Årets marknad, den 164 i ordningen, invigdes med att Hyttklockan ringde in marknaden. Det följdes av tal, av bland annat Norges vice kulturminister, och ett kort skådespel om hur familjer förr väntade på marknaden. Man uppmärksammade också att det är 100 år sedan Sapmi (Sapmi är det område som omfattar samernas historiska bosättningsområden) bildades i Trondheim. Sen var det dags för det vi väntat på, forornas ankomst. Omkring 100 ekipage bestående av häst, släde och passagerare passerade den gamla marknadsplatsen. Från Sverige kom foror från Klövsjö i Jämtland och Femund forkörarförening i Dalarna med hantverk. De olika fororna sålde sina hantverk och sin mat på olika gårdar i Röros. Trots mulet väder och tidvis ymnigt snöfall var det en folkfest, med så många åskådare att det ibland var svårt att ta sig fram på gator och in på gårdar.

Marknaden pågår i hela Röros under fem dagar. De lokala affärerna var fyllda av marknadserbjudande och gatorna fyllda med stånd som sålde det mesta man kan tänka sig. Här fanns något för alla. De pågick också många utställningar under marknadsdagarna.

Onsdagen hade vi möjlighet att antingen stanna på det trivsamma hotellet, köpa SPA-behandlingar och förströ oss på annat sätt, eller besöka marknaden igen. De flesta valde ytterligare ett marknadsbesök. Nu var det färre besökare, och det gav bättre möjligheter att i lugn och ro titta och handla när man lättare kunde ta sig fram mellan bodar, stånd och i affärer. Själv gjorde jag också ett besök på Hyttemuseet, mycket fina utställningar som jag rekommenderar.

Torsdag var det dags för hemfärd, i vackert väder åkte vi genom norska och svenska fjäll, med matpaus hos Lena i Särna igen, för att vara åter i Falun vid 16-tiden.

Stort tack till Stig Olsson, SPF Resekommitté och Jonny Hansson, Hansson Buss AB för en mycket trevlig upplevelse och en väl genomförd resa.

Klicka här för fler bilder.

Lillebil Högberg Hermelin

SPF Dalarna
Publicerad 2017-03-21
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas