Skogsvandringspremiär med tranor och fiskgjusar
Landet runt | SPF Dalarna

Skogsvandringspremiär med tranor och fiskgjusar

SPF Dalarna
Publicerad 2018-04-27

Vårens första skogsvandring för SPF Seniorerna Falun gick traditionsenligt runt fågelsjön Kyrkbytjärn i Vika. Dagens vandringsledare Tord Halvarson hade förberett oss på att en bäck längs leden kunde vara svårforcerad på grund av översvämning, men någon vänlig Vikabo (?) hade varit där dagarna före och hjälpt vattnet att rinna undan. Tack!

Lika traditionsenligt hade vi tur med vädret – strålande sol, lagom varmt. Vi var omkring tjugofem deltagare, däribland flera nya.

Vilka fåglar fanns att se? Förutom de sedvanliga måsarna, änderna och gässen såg vi två fiskgjusar, flera tranor och (kanske) en duvhök. Men ingen rördrom hördes denna gång. Fiskgjusen är en stor fågel med ett vingspann på halvannan meter. Den har drabbats hårt av miljögifter men sedan de förbjöds på 1970-talet har arten återhämtat sig. Den är fridlyst i Sverige.

Före hemfärden informerade Bengt Östberg om nästa veckas vandring (3 maj), som är planerad till Källslätten. Det finns fortfarande mycket snö kvar i skogen, så Bengt kunde inte redovisa exakt vilka stigar som kommer att användas. Under alla omständigheter är det samling kl 9.30 på stora parkeringen vid Falu gruva för samåkning.

Bengt passade också på att önska att fler vandringsledare engagerar sig. Det är ett lätt och trevligt jobb, påpekade han. Vill du komma med i ledargänget, ta kontakt med Bengt Östberg (070-681 41 28), Tord Halvarson (076-807 52 74) eller Olle Lagerberg (070-310 41 43).

Klicka här för fler bilder.

Margareta Nissby

SPF Dalarna
Publicerad 2018-04-27
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas