Få utlopp för dina intressen på Facebook
Leva & uppleva | Facebookskola del 3

Få utlopp för dina intressen på Facebook

I Facebooks grupper kan du hitta likasinnade och funktionen "Evenemang" tipsar om när det händer någonting nära dig. Så gör du.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2018-07-26

Evenemang

Många använder Facebook för att bjuda in till olika evenemang. Du kan själv skapa ett evenemang för att bjuda in vänner till en liten privat tillställning, men även stora arrangörer annonserar ut evenemang som konserter, mässor och utställningar på Facebook.

Så hittar du intressanta evenemang:

Välj Evenemang i vänsterspalten.
Nu kan du leta bland aktuella evenemang genom att ange datum, eller genom att välja en kategori (Litteratur, konst, dans osv.)
Om någon av dina Facebookvänner har fyllt i att han eller hon är intresserade av ett evenemang kan Facebook tipsa dig om det.
Är du personligt inbjuden till något evenemang ser du det också här. (Du får dessutom en avisering när du bjuds in.)

Ett offentligt evenemang på Facebook brukar innehålla information om var och när evenemanget äger rum, var du kan köpa biljetter och så vidare. Klickar du i att du är intresserad eller att du ska komma så talar Facebook om när arrangörerna lägger upp ny information som rör evenemanget.
Ett privat evenemang fungerar ofta mer som en inbjudan, där du ombeds tacka ja eller nej. Även här kan det finnas möjlighet att välja ”Intresserad” eller ”Kanske” innan du bestämt dig, så att du kan få information om ändrade tider och så vidare.

Så skapar du ett evenemang:

Från datorn:
Välj ”Evenemang” i vänsterspalten, Klicka på Skapa Evenemang
Välj om evenemanget ska vara privat eller offentligt. Lägg till bilder och text enligt Facebooks instruktioner och bjud sedan in de du vill till evenemanget. De som bjuds in får en avisering om det.
Från mobilen
Klicka på den lilla menyn längst ner i högra hörnet och välj Evenemang.
Klicka på ”Skapa” uppe i högra hörnet.

Grupper

På Facebook kan du gå med i grupper, där samtliga gruppmedlemmar kan skriva inlägg till varandra. Exempel på grupper är ”Vi som gillar att sy med korsstygn” eller ”Köp och sälj i Enköping”. En grupp kan vara öppen – så att alla som vill får gå med och kan läsa – eller sluten – då visas det man skriver där bara för medlemmarna i gruppen.
Hittar du en grupp där du vill gå med klickar du på ”Gilla” eller ”Gå med i gruppen” eller motsvarande knapp. Är gruppen öppen för alla så behövs inte mer än så. Är den sluten och har någon sorts krav på medlemmarna måste en administratör godkänna dig innan du blir medlem.
En grupp kan även vara hemlig. Då kan ingen som inte är medlem i gruppen se att den finns. För att komma med i en sådan grupp måste du bli inbjuden.

Sidor

Du kan också följa företags och organisationers sidor för att få reda på nyheter och vad som är på gång. SPF Seniorerna har en sida, och Tidningen Senioren har en. Dessutom har många av SPF Seniorernas lokala distrikt och föreningar egna sidor. Du kan sannolikt också hitta din kommun, den lokala polisen, din dagstidning, butiker, artister, idrottsföreningar och restauranger på Facebook.

Skapa en grupp

Från datorn:
Välj ”Grupper” i vänsterspalten, Klicka på Skapa Grupp.
Ge gruppen ett namn och välj om den ska vara sluten eller öppen. Välj om evenemanget ska vara privat eller offentligt. Facebook säger att du kan lägga till medlemmar, men det är långt ifrån alla som uppskattar att läggas till i en grupp utan att tillfågas. Det är bättre att bjuda in personer till gruppen, så att de själva kan välja om de vill gå med eller inte.
Från mobilen:
Klicka på den lilla menyn längst ner i högra hörnet och välj Grupper.
Klicka på ”Skapa” uppe i högra hörnet.

OBS: Det kräver en del att administrera en grupp, särskilt om gruppen blir stor och aktiv. Tänk igenom vad du har för syfte med din grupp, om du själv har möjlighet att administrera den eller om ni bör vara flera administratörer.

Skapa en sida

Har du själv en verksamhet av något slag eller vill skapa en sida för din förening så kan du göra det genom att välja ”Sidor” i vänsterspalten och klicka på Skapa sida.
Välj om sidan handlar om ett företag eller varumärke (om du till exempel vill visa upp produkter och nå kunder) eller om gruppen ska handla om en community (organisation eller klubb) eller offentlig person (till exempel en artist).

Från mobilen
Klicka på den lilla menyn längst ner i högra hörnet och välj Sidor.
KIicka på ”Skapa sida” uppe i högra hörnet.

OBS: Tänk på att ange regler för kommentarer på sidan, och att hålla koll på vad folk skriver där. Du vill inte stå som ansvarig för en sida där folk skriver en massa otrevliga eller rent olagliga inlägg.

Anmäla inlägg och grupper

Om du läser ett inlägg som du menar strider mot lagen på något sätt eller är allmänt olämpligt kan du anmäla användaren till Facebook. Gå in på användarens sida. Uppe i bakgrundsbilden finns en knapp med ordet ”Meddelanden” och till höger om den finns en meny (Visas som tre prickar). I den menyn hittar du alternativet Anmäl.
Samma sak med en grupp. Stöter du på en grupp eller sida som verkar olämplig eller olaglig så kan du anmäla den. Fäll ut menyn på gruppens sida (visas som tre prickar) och klicka Anmäl.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2018-07-26

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas