Så kommer du igång med Facebook
Leva & uppleva | Facebookskola del 1

Så kommer du igång med Facebook

Har du funderat på det där med Facebook men vet inte hur du ska börja? Det är inte svårt. Vi visar hur du gör, steg för steg.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2018-06-19

Med Facebook kan du hålla kontakt med vänner, bekanta och familj även om ni bor långt ifrån varandra. Du kan gå med i grupper där dina intressen diskuteras och du kan följa – och föra dialog med – företag, föreningar, tidningar och organisationer som du vill få information ifrån.

Så går du med

Det är gratis att använda Facebook, men du måste registrera dig.
På Facebook.com fyller du i formuläret med namn (Webben Senioren i vårt fall), övriga uppgifter, vilket lösenord du vill ha och klickar på Gå med. Nu skickas ett meddelande till din e-post eller mobil för att du ska bekräfta att du verkligen vill gå med.
När du har loggat in med ditt lösenord föreslår Facebook vänner som programmet tror att du kanske känner. (1) Förslagen vi får är dock helt obekanta för oss, så vi klickar helt enkelt på Nästa.
Nu vill Facebook att vi laddar upp en profilbild. De flesta använder en bild på sig själva, men du kan välja en annan bild om du hellre vill det. Den går dessutom att byta ut i efterhand, så ofta du vill. Samma sak med bakgrundsbilden. Vi väljer en bild på magnolia.
Facebook talar om var du kan se Aviseringar (uppe i högra hörnet), det vill säga meddelanden om att det har hänt någonting på Facebook som rör dig. Aviseringar visas i rött. (2)

OBS!

Facebook är gratis att använda, men långt ifrån någon ideell verksamhet och du använder verktyget mer eller mindre ”på egen risk”. Facebook har ingen vanlig kundtjänst. Det finns inget nummer att ringa och kontakten sker i regel med anonyma formulär där du får förvalsalternativ att kryssa i. Har du klagomål på Facebook är du därför mer eller mindre utelämnad till att bita ihop eller sluta använda Facebook.

Använder uppgifter

Företag betalar för att få spridning för sitt material. Användarnas uppgifter används för att rikta annonser, så att den som skriver mycket om husbyggande får annonser från byggvaruhus och så vidare.
Genom att fylla i dina uppgifter om dig själv hjälper du annonsörer att rikta sin reklam. Facebook (liksom andra digitala tjänster som Storytel, Spotify, Netflix och HBO) använder algoritmer som noterar vilken typ av inlägg du klickar på och gillar och försöker visa mer av sådant du gillar och mindre av sådant som du inte bryr dig om. På samma sätt hittar de ”bekantas bekanta” och föreslår att koppla ihop dig med dem. Eller ”saker som dina kontakter gillar” och föreslår att du också ska gilla dem.

Här hittar du villkoren

Man ska alltid läsa användarvillkor innan man börjar använda en ny tjänst. Om du är orolig för vad Facebook kan använda dina uppgifter till, läs användarvillkoren. https://www.facebook.com/policies

 

Dölj faktaruta

Hitta vänner

Vitsen med Facebook är att länka samman människor. Uppe till höger finns en länk som heter Hitta vänner (3) (kan också visas som en symbol med två personer) där Facebooks förslag visas. Du kan också välja att söka efter personer i sökrutan (4). När du hittar någon du känner och vill lägga till så klickar du på Skicka vänförfrågan. Har du en Facebook-vän med gemensamma bekanta kan du skicka vänförfrågningar till dem också. Det är ingen stress, du kan lägga till kontakter allt eftersom.
Vilka ska man bli Facebook-vän med?
Några använder Facebook som ett sätt att få kontakt med så många personer det bara går, andra vill begränsa kontakterna till en liten skara av nära vänner och familj. Gör det som känns bäst för dig.
Om någon skickar en vänförfrågan till dig syns det som en röd avisering uppe vid Hitta vänner-menyn. Välj om du vill Bekräfta för att få en till Facebookvän eller Ta bort vänförfrågan.

 

Dina inställningar

Under den lilla pilen uppe till höger finns en meny (5). Här kan du ställa in sådant som vilka som ska se dina inlägg (offentligt eller bara vänner), om du vill använda nåt annat språk än svenska och om och när du vill få aviseringar. Ett tips är att stänga av alla aviseringar i form av mejl och ljud, om du inte tycker om att få en massa mejl och höra plingande ljud. Det räcker ofta gott och väl att du ser vad som hänt när du själv vill titta på Facebook.

Din presentationssida

Uppe till höger (ja, det är uppe till höger de flesta viktiga menyer håller till) ser du en meny som har ditt namn (6). Klickar du där kommer du till din egen presentationssida. Här kan du – om du vill – fylla i mer information om dig själv genom att klicka på till exempel Om. Du väljer själv om din information ska vara synlig för alla, för dina vänner eller inte visas alls. Facebook är tyvärr lite kinkigt och vill att man väljer platser, skolor eller arbetsplatser bland befintliga listor. Är det för krångligt, hoppa över.

Göra inlägg

Ett inlägg är helt enkelt det som en person skrivit på sin profilsida och som sedan visas i flödet (7). Det kan till exempel vara glada utrop ”Så härligt när solen skiner”, efterlysningar ”Känner jag någon som har en cykel att sälja?”, delningar ”Läs den här viktiga artikeln”« eller foton och filmer som man vill visa.
Några Facebookanvändare är sparsamma med inläggen och tycker mer om att läsa vad andra skriver och delar, andra skriver flera inlägg om dagen.

Liten ordlista

Inlägg: Det du delar med dig av på Facebook. Kan vara allt från en kort text till ett långt debattinlägg, en bild, filmsnutt eller länk till en artikel.
Avisering: Meddelanden om att det har hänt någonting på Facebook som rör dig
Posta: Publicera ett inlägg.
Flöde: De inlägg från vänner, grupper och sidor som du ser när du öppnar Facbook.
Scrolla: Bläddra uppåt och nedåt på sidan.
Kommentar: En kommentar till ett inlägg
”Like” eller gillamarkering: Reaktion på ett inlägg med hjälp av förvalda symboler.
Dela: Återpublicera någon annans inlägg så att det syns på din sida och för dina kontakter.
Vänner: De personer du har kontakt med på Facebook.
Tagga: Märka ut vilka personer som visas på en bild eller som var med om en händelse.

Dölj faktaruta

Kommentera, gilla, dela

Ser du ett inlägg som engagerar dig på ett eller annat sätt så kan du visa det genom att klicka på Gilla (8) under inlägget. Från början fanns bara en tumme upp-symbol just för att visa att man gillade inlägget. Nu finns även en skrattande, en arg, en förvånad och en ledsen gubbe samt ett hjärta att välja på.
Vill du skriva en kommentar under inlägget klickar du helt enkelt på Kommentera (9) och skriver det du vill säga. Tänk på att hålla en god ton även då du inte håller med.
Du kan också gilla och svara på kommentarer.
Blir det tokigt? Du kan redigera eller radera dina inlägg och kommentarer. Klicka på de tre prickarna i högra kanten av inlägget och välj Redigera inlägg eller Ta bort (10). Får du kommentarer eller gilla-markeringar på dina egna inlägg så visas det genom röda aviseringar högst uppe till höger.

Grupper och sidor

På Facebook kan du gå med i grupper, där samliga gruppmedlemmar kan skriva inlägg till varandra. Exempel på grupper är Vi som gillar att sy med korsstygn eller Köp och sälj i Enköping. En grupp kan vara öppen – så att alla som vill får gå med och kan läsa – eller sluten – då visas det man skriver där bara för medlemmarna i gruppen.
Du kan också följa företags och organisationers sidor för att få reda på nyheter och vad som är på gång. SPF Seniorerna har en sida, och Tidningen Senioren har en. Du kan sannolikt också hitta din kommun, den lokala polien, din dagstidning, butiker, artister, idrottsföreningar och restauranger på Facebook.

Messenger

Förutom det vanliga flödet erbjuder Facebook en funktion för direktmeddelanden, Messenger. Du kommer dit via pratbubblan i högra hörnet. I messenger kan du kommunicera direkt med en eller flera personer, utan att det visas för andra än er som deltar i konversationen.

Varning!

Facebook är en del av samhället och precis som det finns lycksökare och bedragare i ”verkliga världen” så finns de även på Facebook. Klicka inte på länkar utan att vara säker på var de kommer ifrån. Det kan vara virus som då sprids till dina övriga kontakter. Råkar det inträffa så byt lösenord på ditt konto för säkerhets skull.
Var kritisk och på din vakt mot okända personer som vill få kontakt med dig. Och låna aldrig ut pengar till någon som kontaktat dig via Facebook.

Text: Frida Andersson Johansson

Tänk på det här

  • Håll god ton. Tänk på att ironi och skämt inte blir lika tydliga i text som i tal.
  • Tänk på att många kan läsa dina inlägg. Dela bara med dig av sådant du känner dig bekväm med att andra vet.
  • Var källkritisk. Dela inte artiklar och liknande utan att kontrollera att de kommer från en betrodd källa utan dold agenda. Du vill inte bidra till att sprida falsk information, särskilt inte i valtider.
  • Klicka inte på länkar som du får utan att först kontrollera att det verkligen är personen som står som avsändare som skickat dem. I värsta fall är det ett virus.
Dölj faktaruta
Frida Andersson Johansson
Publicerad 2018-06-19
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas