Professor Ingmar Skoog: ”Vi lever i en bra tid nu”
Foto: Johan Wingborg
Hälsa | Ingmar Skoog

Professor Ingmar Skoog: ”Vi lever i en bra tid nu”

Det Ingmar Skoog inte vet om att åldras är inte värt att veta. I 35 år har han forskat om åldrande och om äldres mentala hälsa. Han har med andra ord en stor kunskapskälla att ösa ur när han nu börjar skriva för Senioren.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2019-02-20

På frågan hur gammal han är svarar Ingmar Skoog snabbt ”65”. I själva verket är det en månad kvar tills han fyller när vi pratar med varandra.
– Men vid en viss ålder börjar man ta ut det där i förväg. Jag vet inte varför, om det har med att man närmar sig pensionsåldern att göra, säger Ingmar.

Piggare idag

Själv har han mer än någonsin att göra och inga planer på att gå i pension än. Nyss var han för jobbets räkning på fem olika kontinenter på sex veckor. Det låter jobbigt, men han tycker att han rentav känner sig piggare idag än för tio år sedan.

Det var ett hårt och slitsamt arbetsliv och därför blev människor inte så gamla.

Ingmar Skoog är engagerad i H70-studierna i Göteborg, som är Sveriges första populations-studie inriktad på äldre. Ända sedan 1971 har forskare från olika institutioner följt ett stort antal 70-åringar och byggt upp en databas kring dem.
– Det handlar om allt, från detaljerade magnetkameraundersökningar till människors medieanvändning, säger Ingmar.

Två olika befolkningar

Den första gruppen man följde var födda 1901, den senaste 1944. Skillnaden dem emellan är stor, mycket stor till och med.
– Det är i princip som om det vore två olika befolkningar. Den första gruppen föddes när Sverige var ett jordbruksland och ett av Europas fattigaste länder. Det var ett hårt och slitsamt arbetsliv och därför blev människor inte så gamla. Semestrar infördes först 1938, lediga lördagar kom på 60-talet. De jobbade alltså sex dagar i veckan, med sämre arbetsvillkor och sämre bostäder.

Ingmar Skoog

Ålder: snart 65 (fyller i februari)
Familj: Två barn och tre barnbarn.
Gör: Professor i psykiatri och föreståndare för Age Cap – Centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet.
Gillar: Att läsa, se på film och tv-serier, resa, träffa vänner, gå på konserter, jogga, äta god mat. Hämta barnbarnen på förskolan.

Dölj faktaruta

Idag är kvinnor och män mer lika varandra jämfört med tidigare generationer.

Personligheten påverkas

Den senaste gruppen, födda 1944, har levt i ett helt annat Sverige. Välfärdssverige, med betald semester och bekvämare bostäder.
– Dagens 70-åringar är generellt aktiva människor. Man har mer utbildning, äter bättre, motionerar mer, är mindre neurotiska och har mindre hjärt- och kärlproblem än sina föregångare.

Det Ingmar tycker är riktigt intressant med skillnaderna mellan människor beroende på när de är födda är att till och med personligheten påverkas. Idag är kvinnor och män mer lika varandra jämfört med tidigare generationer.

70 är det nya 20

Ingmar är den som står bakom det ofta upprepade ”70 är det nya 50”. För att vi som 70-åringar fysiskt och intellektuellt är som en 50-åring var tidigare. På senare tid har han rent av sagt ”70 är det nya 20”, när man ser till attityd. Idag vill både unga och seniorer hinna uppleva en massa saker.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2019-02-20
senioren-nr-1
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 1 / 2019. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas