Har du ett bokmanus? Så kan du bli utgiven.
Foto: Colourbox
Böcker | Leva & uppleva | Skriva

Har du ett bokmanus? Så kan du bli utgiven.

Har du författardrömmar? Här är tips för dig som drömmer om att ge ut en bok.

Tidningen Senioren
Publicerad 2019-09-20

Drygt hälften av medlemmarna i Sveriges författarförbund är över 61 år. Då har man tid att ägna sig åt det man brinner för. Och många drömmer om att skriva en bok. (Har du skrivdrömmar? Följ med på Seniorens skrivdagar i november) Det finns många sätt att bli utgiven på. Här är de vanligaste.

Traditionella förlag

Blir ditt manus antaget står förlaget för kostnaderna och risken. De går igenom manuset, korrekturläser, ordnar omslag och sköter marknadsföring. Som författare får du en andel, royalty, på sålda exemplar. Chansen att bli antagen är liten men finns.

Hybridförlag

Ett hybridförlag jobbar ungefär som ett traditionellt förlag. Skillnaden är att du som författare står för hela eller delar av finansieringen och därmed risken. I gengäld får du större royalty för varje bok som säljs.

Egenutgivning

Du bekostar hela bokutgivningen själv. Det finns bokutgivartjänster där man väljer vilka delar av jobbet man vill göra själv och vilka man betalar för.
Det går att trycka upp enstaka exemplar när beställningarna kommer in – Print On Demand – risken minskar men kostnaden per bok ökar. Eller så beställer du ett större antal på ett bräde för att minska kostnaden. Den ekonomiska risken blir större och du behöver kunna lagerhålla böckerna och sköta logistiken.

Ljudböcker och e-böcker

Det finns förlag och utgivningstjänster inriktade på e-böcker och/eller ljudböcker. Att producera e-böcker är betydligt billigare än att trycka pappersböcker och man slipper lagerkostnad och frakt. Ljudböcker har en kostnad för inläsning men har annars samma fördelar som e-böcker.

Gratis rådgivning

Det finns en uppsjö av förlag och bokutgivningstjänster. Villkor, priser och kvalitet varierar stort. Var noga med att kontrollera att det är en seriös aktör. Sveriges Författarförbund har kostnadsfri rådgivning i avtalsfrågor även för dig som inte är medlem.

Text: Jeanette Bergenstav

Tidningen Senioren
Publicerad 2019-09-20

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas