Jo, kvinnor gör också film
Woody Allen och Elaine May i tv-serien Crisis in six scenes. Foto: IMDB
Film | Kultur | Leva & uppleva | Film

Jo, kvinnor gör också film

Seniorens filmkritiker Jeanette Gentele har följt Mark Cousins 14 timmar långa dokumentärserie som hon tipsar om här.

Tidningen Senioren
Publicerad 2020-10-02

Coronasommaren har för min del ägnats åt väldigt mycket film. Jag har följt Mark Cousins inte mindre än 14 timmar långa dokumentärserie Women make film i SVT som kan ses på SVT Play fram till den 9 december.
Mark Cousins vill visa att kvinnor alltid gjort film, och bra film, men att så många orättvist glömts bort under tidens gång att man kunnat påstå att ”kvinnor inte kan göra film”. Han hävdar inte att kvinnor gör annorlunda film än män, tvärtom har kvinnor gjort filmer i alla genrer men att de framför allt – och inte så konstigt – har gjort filmer om just kvinnor.

Hans mål har varit att lyfta fram kvinnliga regissörer från hela världen.

Jag kan tycka att Mark Cousins tar med lite för mycket, så många namn och så många filmklipp gör att man inte hinner smälta alla intryck. Man kan också undra över dem han inte tar med, som exempelvis Sofia Coppola, idol och förebild för en yngre generation kvinnliga regissörer.
Men hans mål har varit att lyfta fram kvinnliga regissörer från hela världen, inte bara från USA och Europa utan också från Asien och Afrika både från förr och nu. I anknytning till serien lägger SVT kontinuerligt upp filmer av kvinnliga regissörer, alla finns på SVT Play under rubriken ”Film av kvinnor”.

Det är alltid svårt att få göra film men kvinnor verkar ha haft det motigare än män.

Själv fick jag upp ögonen för Ida Lupino och Elaine May, båda aktiva i Hollywood under 50-, 60-och 70-talen, som verkligen gjorde alla sorts filmer – även hårdkokta thrillers med enbart män i rollerna. Båda var skådespelerskor från början och var länge aktiva även som manusförfattare och regissörer. Elaine May, nu fyllda 88 år, kan ses i tv-serien Crisis in sex scenes på Amazon Prime där hon spelar mot Woody Allen.
Svenska regissörer som Marc Cousins lyfter fram är Mai Zetterling, som bara fick göra tre spelfilmer i Sverige men också Lisa Langseth, som är i högsta grad aktiv. Det är alltid svårt att få göra film men kvinnor verkar ha haft det motigare än män. Gunnel Lindblom blev det stopp för trots framgångarna med Paradistorg, Sally och friheten och Sommarkvällar på jorden. Nu väntar jag på en Gunnel Lindblom-retrospektiv i SVT.

Jeanette Gentele

Tidningen Senioren
Publicerad 2020-10-02
senioren-nr-6
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 6 / 2020. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas