Som på bio – fast hemma!
Adèle Henel i Porträtt av en kvinna i brand.
Film | Se & läs | Film

Som på bio – fast hemma!

Seniorens filmkritiker Jeanette Gentele tipsar om filmer att se hemifrån på teven, datorn eller plattan.

Tidningen Senioren
Publicerad 2020-06-04

Det går inte att rekommendera någon i vår åldersgrupp att gå på bio just nu. När detta skrivs får man fortfarande träffas högst 50 personer i offentliga sammanhang. Men jag skulle inte själv sätta mig på en bio i två timmar tillsammans med främlingar.
Många undrar hur det ska gå för biobranschen på sikt. Om vi kommer att vänja oss av helt och hållet med att gå på bio och stannar kvar för gott framför teven, datorn eller plattan?

Filmstaden har tills vidare stängt alla sina biografer medan Svenska Bio och Folkets Bio tycks hålla ut ett tag till. Filmstaden ägs numer av amerikanska ACM men de flesta filmer de visar distribueras av SF. Vill man se SFs filmer måste man vända sig till sfanytime.com där man för cirka 200 kronor kan streama de filmer som skulle ha visats på biograf.

Jane Austens roman är läcker som en karamell.

Väl värd allt beröm

Bland dem som försvann från repertoaren hittar man thrillern The invisible man med Elisabeth Moss, från tv-serien The Handmaid’s tale, vars psykopatiske man har dött men på något underligt sätt ändå är närvarande i hennes liv. Länge riktigt otäckt. Emma byggd på Jane Austens roman är läcker som en karamell och faktiskt riktigt rolig. Överklassflickan Emma Woodhouse, spelad av Anya Taylor-Joy, tror ju i sin självgodhet att hon vet människors bästa bättre än de själva. Vackra karlar är inte heller att förakta. Jag ser mer än gärna mer av Johnny Flynn.
Franska Porträtt av en kvinna i brand är den film som uppskattats högst av kritikerna denna vår, och den är väl värd allt beröm den fått. En riktig passionshistoria.

Månadens filmer

Porträtt av en kvinna i brand
*****

Emma
****

The invisible man
***

Dölj faktaruta

Men det finns annan filmservice. På stadsbiblioteket kan man numera låna e-böcker lätt som en plätt genom att ladda ned dem i mobilen eller på plattan. Det går lika lätt att ladda ned filmer från biblioteket, tjänsten kallas Cineasterna och är gratis. Här hittar man framför allt klassiker. Vad sägs om Spiraltrappan från 1945, Semestersabotören av och med Jacques Tati från 1953, Åklagarens vittne från 1957 med Marlene Dietrich och Charles Laughton i rollerna. Det går också att hitta ”nyare” filmer som Léon, Amelie från Montmartre och The Death of Stalin.

Tv-tips

The Plot against America
HBO 6 avsnitt
Serien som bygger på Philip Roths roman från 2004 är en kontrafaktiskt historia, det vill säga ”tänk om”. I detta fall ”tänk om” en nazist hade kommit till makten i USA under andra världskriget. Nazisten i fråga är den svenskättade flyghjälten Charles Lindbergh som mycket riktigt var såväl antisemit som motståndare till att USA skulle delta på de allierades sida. Vi får följa hur den judiska familjen Levin och deras grannar i Newark drabbas efter att Lindbergh vunnit presidentvalet 1940. Kusligt och tankeväckande om hur fort ett samhälle kan förändras – till det sämre.

Unbelievable
Netflix 8 avsnitt
Marie Adler (Kaitlyn Dever) blir våldtagen av en utstuderad våldtäktsman, som inte lämnar några spår, och blir därför inte trodd. En historia som ligger otäckt nära verkligheten. Först när två kvinnliga poliser börjar undersöka liknande våldtäkter börjar saker hända. Unbelievable skildrar för en gångs skull våldtäkt ur offrens perspektiv, men på ett nedtonat icke spekulativt sätt och med tydligt feministiskt engagemang.

Älska mig. Foto: Nordic Entertainment Group.

Älska mig
SVT Play 12 avsnitt
Josephine Bornebusch är inte bara en underbar komedienne (tänk Solsidan), nu har hon även skrivit och regisserat och spelar själv en av huvudpersonerna i den sorglustiga tv-serien Älska mig. Hur hanterar olika generationer kärlek, sorg och passion? Vi möter överläkaren Clara (Bornebusch) som dejtar utan att hitta rätt, förälskade lillebror Aron (Gustav Lindh) och pappa Sten (Johan Ulveson) som finner oväntad passion. Serien har tidigare visats på Viaplay, nu finns alla avsnitten på SVT Play.

Dölj faktaruta

Text Jeanette Gentele

Tidningen Senioren
Publicerad 2020-06-04
senioren-nr-4
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 4 / 2020. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas