Lill-Babs njuter av livet
Leva & uppleva | Porträtt
Lill-Babs. Foto: Charles Hammarsten

Lill-Babs njuter av livet

Hon var bara 15 när hon stod på scen första gången, och sedan dess har hon inte klivit av. Publiken får aldrig nog av sin Lill-Babs. På Seniorens hälsoresa fick vi lära känna vår folkkära artist lite mer.

Gunilla Lindahl
Publicerad 2017-07-17

Till skillnad från de manliga långkörarna Owe Thörnqvist och Jerry Williams, som båda haft avskedsföreställningar men sedan återuppstått som artister, har Lill-Babs fortsatt sjunga och underhålla utan uppehåll.
– Ja, 63 år utan comeback, konstaterar hon.

Skådespeleri

Sent i karriären har hon också återvänt till skådespeleriet. Hennes roll som flatan Gugge i tv-serien Bonusfamiljen har fått stor uppmärksamhet. Inte minst den unga publiken har varit entusiastisk.
”Titta där är ju Gugge”, hör vi det viskas i köerna på Arlanda. Vi är på väg till Mallorca där Barbro ska uppträda inför ett hundratal deltagare på Seniorens hälsoresa.

Ständigt på väg

Det var inte lätt att hitta en intervjutid med Barbro hemma i Sverige. Hon befinner sig ständigt på resande fot – antingen är hon på turné med Ann-Louise Hanson och Siw Malmkvist, på semester eller hemma i Järvsö, spelar in ett avsnitt av Bonusfamiljen eller intervjuas av Skavlan.
Nästan lika svårt att få till en intervju är det under dagarna på Mallorca. Hon ska resa in till Palma för att träffa vänner eller göra något tillsammans med sitt 15-åriga barnbarn Isak som är påsklovsledig, eller förbereda sig för kvällens framträdande. Dessutom måste hon hem lite tidigare för att fira Björn Skifs på hans 70-årsdag. Dagen därpå ska hon ta emot ett stipendium för förtjänstfull konstnärlig gärning av Anders Sandrews stiftelse.

Allting går utom nyfödda barn, som gammelmormor sa

Fanclub

Men så sitter hon äntligen framför mig på hotellrummets balkong till slut, min barndoms stora idol, Lill-Babs!
”Splorr”, säger jag och hon ler. Det var hälsningsordet för medlemmarna i Lill-Babs fanclub. Vi fick medlemskort och en väska i gul plast som jag var jättestolt över. Men när medlemsantalet var uppe i 17 000 lades klubben ner. Det blev för dyrt med alla trycksaker, berättar hon.
Vilket tempo du har! Hur orkar du med alla evenemang och uppträdanden?
– Livet är så fantastiskt skönt och omväxlande, svarar hon och verkar knappt förstå min fråga.

Välgörenhet, turné och släkt

Hon räknar upp allt som står i den fullklottrade kalendern – fortsättningen på turnén med Siwan och Ann-Louise under våren. Födelsedagar i maj med hela släkten, konsert för Ankarstiftelsen i Jönköping i juni (pengarna går till skolor i Amazonas), golftävling på Hills (alla pengar går till Drottning Silvias barnsjukhus), närvara vid Polarprisutdelningen, Pridefestivalen i Luleå, ströjobb hela sommaren bland annat i Strömstad och Vasa i Finland, golftävling för Alzheimersjuka, föreställning på Silviahemmet, till Florida för att underhålla Sveorna i oktober, därefter fortsätter turnén med Siwan och Ann-Louise i november. Julen firar hon med tjocka släkten och sedan åker hon tillsammans med sina tre bandmedlemmar och deras familjer till Kanarieöarna för att öva in nya låtar. Därefter ska hon turnera i Norge i februari.
– Och så fort jag får tid över åker jag hem till Caffären i Järvsö, tillägger hon.
Men tar du aldrig ledigt?
– Jo, i mars för då fyller jag år! (Jämna år dessutom, reds kommentar.)

Barbro Lill-Babs Svensson

Ålder: 79 år
Bor: i Stockholm och i Järvsö.
Familj: Tre döttrar, tio barnbarn, ett barnbarnsbarn. Två bröder i livet.
Aktuell: Turnén 183 år på scenen tillsammans med Ann-Louise Hanson och Siw Malmkvist fortsätter i höst.
Gör: Sångare och skådespelare i sammanlagt 63 år. Driver Caffären med café, butik och utställning i Järvsö.
Utmärkelser: Medalj av kungen. Stipendium på 125 000 kr för förtjänstfull konstnärlig gärning från Anders Sandrews stiftelse 2017. Invald i Swedish Music Hall of Fame 2017.

Dölj faktaruta

Glädje när de lär sig läsa

Solen är stekande het på balkongen men Barbro njuter, hon vill ha mycket sol. Berätta mer om ditt engagemang för välgörenhet, ber jag.
– Tillsammans med Ankarstiftelsen samlar jag in pengar till indianbyar utmed Amazonfloden. Jag har varit där på besök. Det är fantastiskt att se barnens glädje när de lär sig läsa, berättar Barbro.
Sponsorer lägger en slant och volontärerna som deltar i skolprojekten betalar själva sina resor. Hittills har hon varit med om att samla ihop tre miljoner kronor.

Ensamma mammor

Barbro har också en fond som delar ut 20 000 kronor till ensamma mammor. Hon delar även ut stipendier på 10-15 000 kronor till ungdomar som sysslar med musik i Järvsö. I höstas hade Rotary i Järvsö samlat ihop etthundra Järvsöbor som tillsammans med Lill-Babs fick höra ungdomarna spela musik.
– Jag blev så rörd.

Starka kvinnor i släkten

Vid sidan av sin långa karriär har hon stöttat sin stora familj som från början bestod av pappa, mamma, gammelmormor, tre bröder och tre döttrar och som nu utökats med tio barnbarn och ett barnbarnsbarn (som just tagit körkort!). Hur har hon klarat det?
– Tack vare mammas hjälp och bra barnflickor när flickorna var små. Jag har starka kvinnor i släkten. Gammelmormor födde tretton barn och alla bodde i ett rum och kök. Först när den äldste gifte sig byggde de till en våning på huset. ”Allting går utom nyfödda barn”, som gammelmormor sa.
– Tittar man tillbaka så har problemen klarats av och de nya problem som kommer tar man bättre ju äldre man blir. Man hetsar inte upp sig för allt som händer i världen, säger Barbro.

Tacksam för alla vackra texter

Hon är tacksam för alla vackra texter hon fått framföra, skrivna av bland andra Beppe Wolgers, Barbro Hörberg och Lars Forssell. Bland de nyare favoriterna finns Om inte du fanns med text och musik av tidigare svärsonen Tommy Nilsson. Och den traditionella folksången Min ros min lilja som lyder:
”Min ros min lilja, jag skulle vilja dela alla livets dar med dig…/ Då grå jag blivit, då har jag givit alla mina dar till dig, min vän!”
Tänkvärda är också textraderna i Vänta inte av Jules Sylvan och Gösta Rybrant, tycker hon:
”Vänta inte med att älska tills du blir gammal, för i så fall kan det hända sig att du dör innan du älskat en enda gång.”

Två röster om Lill-Babs

Benneth Fagerlund, pianist och producent som arbetat med Lill-Babs i tjugo år:
»Det är fantastiskt att arbeta med Lill-Babs. Hon är en speciell artist och som född att stå på scenen. När vi är på turné är det som att åka runt med drottningen.
Privat är hon mycket familjekär och tycker inte om konflikter. Hon är som en stormamma som alltid ställer upp för oss alla. Egentligen är hon väldigt blyg privat men det syns inte när hon är på scenen – det är som hennes vardagsrum.
Hon har en jäkla energi. Kan inte sitta lugn utan ska vara igång hela tiden. Och har hon inget annat att göra så städar hon!«

Börje Erdtman, grundare och ordförande i hjälporganisationen Ankarstiftelsen:
»Barbro är en väldigt fin människa som betyder mycket för vårt hjälparbete. Hon har gett konserter gratis i flera år och lönen har varit skolbyggen för ursprungsbefolkningen i bland annat Sydamerika. Lill-Babs har till exempel fått en skola uppkallad efter sig på ön Bum-Bum utanför Borneo.
Hon är rolig och underhållande och har blivit en kär vän under alla år vi samarbetat. Nu har Ankarstiftelsen byggt 160 skolor och det tillkommer 15 nya varje år.«

Dölj faktaruta

Låter bli sånt jag inte mår bra av

Det är fullsatt i föreläsningssalen på Mallorca när Barbro blir utfrågad av researrangören Challe Lundholm om hur hon tränar för att hålla sig i form.
– Just nu har jag dålig kondis efter en operation. En del reservdelar har tillkommit som linser och hörapparat och medicin mot hjärtflimmer. Men annars har jag en fantastisk kondition. Jag sjunger och går i trappor samtidigt, simmar, cyklar och spelar golf med mina barnbarn.
Annars gör jag inget speciellt och låter bli sånt som jag inte mår bra av.
Men när tänker du sluta jobba?
– Det beror på om kroppen säger ifrån. Jag försöker varva ner genom att arbeta i trädgården eller städa. Jag tycker mycket om att städa!
Barbro gillar också att prata med folk och använder gärna sin humor.

Min uppgift är att underhålla och för mig betyder det att lyfta upp någon!

Trygg på scen

– Jag tycker inte om att vara ensam – men det är väldigt skönt att vara själv, säger hon.
– Det finns ingenstans jag känner mig så trygg som på en scen. Min uppgift är att underhålla och för mig betyder det att lyfta upp någon! Gör det du själv blir glad av. Säg hej i hissen, nicka till bilisten när han stannar vid övergångsstället. Ge varandra ett leende när ni möts!
– I mitt privatliv har jag varit dålig på att säga ifrån och varit för snäll. Men nu har jag lärt mig. Kristin fick en lång utskällning av mig en gång, och när jag var klar sa hon: ”Bravo mamma, äntligen ryter du ifrån!”

Jordängel

Tillbaka till balkongen. Barbro får ett sms från dottern Malin. En av Malins yogakursdeltagare skriver om änglar som bor på jorden:
”Jordänglarna har ofta ett vårdande och omhändertagande yrke eller är omhändertagande som personer. Jordänglarna sätter sig själva åt sidan. De är inga egoister. De njuter av att få ge kärlek till andra. Kända svenska jordänglar är Lill-Babs och hennes dotter Malin…”
Så sant som det är sagt.

Text: Gunilla Lindahl
Foto: Charles Hammarsten (om inte annat anges)

Gunilla Lindahl
Publicerad 2017-07-17
senioren-nr-5
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 5 / 2017. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas