Kåldolmar
Mat & Dryck
Foto Charlotte Gawell

Kåldolmar

Kåldolmar är gott, nyttigt och enkelt att göra.

Tidningen Senioren
Publicerad 2010-05-28

Vitkål innehåller vitaminerna B6, C, K och betakaroten (A­-vitamin) samt mineralerna järn, kalcium och magnesium.

2 PORTIONER
200 g nötfärs
6 blad vitkål
2 dl riven blomkål
1 nypa havssalt
1 dl finhackad persilja
+ till såsen
1 gul lök
olivolja till stekning
2 dl vatten eller benbuljong (se recept här)
honung eller kokos aminos (alternativ till soja)
ca 1 tsk arrowrot

TILL SERVERING
rårörda lingon (med honung) kokta grönsaker, till exempel morötter, broccoli, majrova, sötpotatis eller palsternacka

1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Bryt bladen från vitkålshuvudet och koka dem mjuka.
3. Riv blomkålen grovt och blanda med färsen. Salta och rör ner persiljan.
4. Finhacka och stek löken i lite olja. Blanda i färsröran.
5. Skär bort den grova delen i mitten av vitkålsbladen.
6. Fyll bladen med färsröran och vik ihop till kåldolmar.
7. Häll vattnet eller buljongen i en liten ugnsfast form och lägg ner dolmarna med skarven nedåt. De ska vara täckta till hälften av vätska. Ringla över lite honung eller kokos aminos.
8. Grädda mitt i ugnen ca 35 minuter.
9. Ta ut dolmarna och sila av skyn i en kastrull. Värm, red med arrowrot och vispa ihop till sås. Blanda i persilja.
Servera kåldolmarna med sås, lingon och grönsaker.

Recept Cecilia Nisbet Nilsson
Foto Charlotte Gawell

Tidningen Senioren
Publicerad 2010-05-28
senioren-nr-4
Artikeln är hämtad ur magasinet Senioren nummer 4 / 2018. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Senioren och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor inom medicin, pensioner & skatter, må bra samt sex & relationer.