Saftigt bröd med gröt
Recept, bröd med solrosfrön och gröt. Foto: Björn Tesch
Recept

Saftigt bröd med gröt

Passa på att laga lite extra havregrynsgröt till frukost, och blanda ner resterna i degen till detta grova bröd på solrosfrön och grahamsmjöl, sötat med honung.

Publicerad 2008-03-11

2 formbröd
Tid: 2 1/2 timme

25 g jäst
3 dl kallt vatten
1 msk olja
1 msk honung
2 dl kall kokt havregrynsgröt
4 1/2 dl vetemjöl special
3 dl grahamsmjöl
2 dl solrosfrö
1 msk salt

1. Smula jästen i en bunke. Häll över vattnet och rör tills jästen löst sig. Blanda i allt utom saltet och arbeta degen i minst 5 minuter med hushållsassistent. Tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare 3 minuter.

2. Låt degen jäsa under bakduk i 1 timme.

3. Klä två avlånga formar med bakplåtspapper. Dela degen och lägg den i formarna. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter. Tryck sedan på degen så att den sjunker ihop. Låt den sedan jäsa i 30 minuter till.

4. Grädda i 225 graders ugn i cirka 30-40 minuter tills bröden börjar få färg och känns lätta när man knackar på dem. Stjälp upp bröden och låt svalna på galler.

Recept: Malin Ottosson
Foto: Björn Tesch

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas