På scen är allt möjligt!
Johan Ulveson och Kicki Bramberg i den hyllade uppsättningen Stolarna. Foto: Sören Vilks
Kultur | Leva & uppleva | Teater | Teater

På scen är allt möjligt!

Pia Huss är kulturjournalist och teaterkritiker i bland annat Dagens Nyheter. Här skriver hon om teater.

Tidningen Senioren
Publicerad 2019-04-02

”Allt kan ske, allt är möjligt och sannolikt”. Så beskriver Strindberg teaterkonsten i Ett drömspel. På teatern gäller samma deal som i leken: ”Nu är du en hund” eller ”Nu låtsas vi att det här är ett slott…”. Det finns något underbart i överenskommelsen mellan scen och salong, att teaterkonsten för en stund svänger sitt spö inför våra ögon.
Med tanke på den förtrollningen är det märkligt att detsamma faktiskt inte tycks omfatta skådespelares ålder. Konstigt nog förväntas vi gå med på att en människa för en stund faktiskt ÄR en hund, medan det tydligen inte går lika bra att föreställa sig en 60-åring i rollen som tonåring.

Nu låtsas vi att det här är ett slott…

Grå eminenser

Hur fantastiska skådespelare Ann Petrén, Marie Göranzon, Irene Lindh och många andra än är, skulle de aldrig tilldelas rollen som Julia i Shakespeares mest berömda kärlekssaga. Visst, kärleksparet där är 15 år men ändå, just inom en konstart ”…där allt är möjligt och sannolikt” vore det väl ändå tänkbart? Kanske minns fler än jag hur förunderligt det var då Lena Nyman och Erland Josefsson, stillasittande vid ett bord på Teater Brunnsgatan 4, 2005 läste rollerna som Romeo och Julia. Två benådade grå eminenser, då 61 respektive 82 år, skapade där stor skönhet.
Kring detta med ålder och föreställningar kring åldrandet, finns mycket att fundera på. Klart positivt är ändå att även om 70-åriga Julior är rätt ovanliga, ser vi allt oftare äldre skådespelare på scenen, både inom dans- och teaterkonst.

Två skådespelare i sina livs roller

Just nu under våren kan vi till exempel njuta av en och en halv timme i sällskap med Kicki Bramberg och Johan Ulveson som Gumman och Gubben i Ionescos helt absurda Stolarna på Dramatens Lilla Scen.
Två av livet, åren och rollerna patinerade skådespelare som på ett alldeles häpnadsväckande vis spelar skjortan av sig själva och publiken. Så har uppsättningen också blivit utvald till 2019 års stora Teaterbiennal i Sundsvall och Härnösand 14 – 19 maj. Skynda dit ni som bor i närheten. Bry er inte om att försöka förstå, njut bara av burlesk humor och två skådespelare i sina livs roller.

Pia Huss

Tidningen Senioren
Publicerad 2019-04-02

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas