Teater i sommarhagen
Claes Malmberg och Marianne Mörck i Jeppe på berget.
Se & läs | Teater | Teater

Teater i sommarhagen

Kultur under bar himmel. Seniorens teaterskribent Pia Huss tipsar om sommarens utomhusföreställningar.

Tidningen Senioren
Publicerad 2019-07-08

Sommarteater är inget nytt påfund. Stockholms Parkteater, som startade 1942, är junior i sammanhanget. I varje fall om vi jämför med att sommarteater funnits som fenomen under flera hundra år både i Sverige och på andra håll.
Egentligen inte så konstigt med tanke på att vädrets makter naturligtvis är som mest nådiga under den ljusa årstiden. Dessutom var det på enkla utomhusscener det var möjligt att möta den stora publiken. Alla de som inte vågade, eller hade råd, att ta sig in till de ”finare” storstadsscenerna.

Friluftsteater i Tantolunden

Men inte bara publiken har skuttat ut på grönbete, inte bara vi har tyckt, och tycker nog än idag, att teater i gröngräset är mindre pretentiöst och hör sommaren till. Fram med filten, kaffet, matsäckskorgen och kanske en liten flaska vin?
Även skådespelarna, också de som var fast anställda av stora teatrar, gav sig tidigare ut på turnéer för att dryga ut sin knappa lön. Sif Ruud spelade till exempel friluftsteater i Tantolunden under 40-talet och på 50-talet medverkade hon i olika Kar de Mumma-revyer.

Teater i gröngräset är mindre pretentiöst och hör sommaren till

Bättre arbetsvillkor

Numera har skådespelarnas arbetsvillkor förbättrats, men fortfarande dyker även mycket etablerade aktörer upp på olika sommarscener. Sven Wollter var under många år aktiv i spelet om Vild-Hussen i Ragunda och nu uppstår spelet igen med ny ensemble genom Teater Västernorrlands försorg. På grönbete just i sommar är också Ulla Skoog som kan ses i den nyskrivna pjäsen Den osalige, på Gunnebo Slottsteater.
På något sätt är det som att teatersverige ”vänder blad” när syrenerna slår ut. Vi kopplar på lättsinnet varför komedier och farser står som spön i teaterbackarna. Lite komik, satir, revy, dans och sång, ett och annat drama och en nypa romantik. Och varför inte? Låt spelplatserna utgöra stopp på resan från norr till syd och vice versa.

Nyskriven dramatik

Men även den som vägrar röra sig ur fläcken kan teaterresa.
Vad funkar väl som bättre underhållning i hängmattan, eller på stranden, än att knappa in Drama-arkivet i P1? Här får vi uppleva såväl nyskriven dramatik som teaterklassiker. Tryck till exempel igång Swedenhielms av Hjalmar Bergman i en iscensättning från 1957 med tiotaggare som Sif Ruud, Irma Christenson, Edvin Adolphson och Sven Lindberg. 85 minuters teaternjut, helt gratis!

En dansande Edda
Hos Västanå Teater i Sunne har den konstnärlige ledaren Leif Stinnerbom satt den intensiva dansen halling, den suggestiva folkmusiken och de mustiga iscensättningarna på turistkartan. Hit strömmar nu besökare från när och fjärran. I år utmanar man dessutom sig själva genom att spela Jon Fosses tolkning av Eddan. Det kan bli vad som helst, bara inte likgiltigt! Men kom för all del i god tid innan föreställningen börjar så du inte missar att se den enastående kostymutställningen i lokalen intill!
Eddan, Västanå Teater spelas 22 juni – 8 september.

Jeppe på Tjolöholm
Sedan några somrar spelar Claes Malmberg teater i sädesmagasinet på Tjolöholms Slott, i närheten av Kungsbacka. I år blir det Holbergs Jeppe på berget. Malmberg agerar suputen Jeppe och Marianne Mörck hans riktigt smarta hustru Nille.
Jeppe på berget vid Tjolöholms slott spelas 11 juli – 11 augusti.

Kärlekssaga i cirkustappning
Parkteatern, med Albin Flinkas som ny chef, kör igång med storstilad premiär av Elvira Madigan i cirkustappning. Många artister på scenen och hela famnen full av musik.
Elvira Madigan i Parkteatern, Vitabergsparken.
Premiär 31 maj, därefter turné i Stockholms parker. (Foto: Markus Gårdner)

Dölj faktaruta

Text: Pia Huss

Tidningen Senioren
Publicerad 2019-07-08

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas