Roligt att skratta åt oss själva och vår tid
Stockholms stadsteaters uppsättning av De obehöriga av John Ajvide Lindqvist. Foto Carl Bengtsson.
Se & läs | Teater | Teater

Roligt att skratta åt oss själva och vår tid

Pia Huss är kulturjournalist och teaterkritiker i bland annat Dagens Nyheter.

Tidningen Senioren
Publicerad 2019-12-18

Just nu pågår en livlig teaterdebatt i press och sociala medier. ”Sluta plåga oss med verkligheten!” utropar kritikern Gunilla Brodrej på Expressens kultursida. ”Men en konstnärlig diskussion om och kring våra bekymmer, drömmar och liv har väl alltid varit ämnen för teatern?” hörs det från andra håll.
Det fina i kråksången är att förmå skildra en prosaisk vardag så att vi får nytt perspektiv. Eller att i ett antikt drama spela fram livsfrågor och dilemman som visar oss hur märkligt lika våra öden är över årtusenden.

Längtar efter skratt och hopp

Teaterns trender och tendenser böljar fram och åter. Precis som inom de flesta områden följer teatern konjunkturen och världsläget. Ett läge som just nu varken kan kallas tryggt eller lugnt. Klimatkris, galen storpolitik, sociala klyftor och annat oroar.
Visst behöver vi orientera oss mot omvärlden, men vi längtar också efter skratt och hopp. Så, vad är väl egentligen roligare än att, som genierna Hasse och Tage lyckades med, hålla upp skrattspegeln framför våra näsor? Som när vi bostadskarriärister igenkännande får garva läppen av oss inför Stockholms stadsteaters De obehöriga av John Ajvide Lindqvist. En helt nyskriven pjäs som vilt ironiserar kring livet i en bostadsrättsförening där skruvade karaktärer som den karismatiske föreningsordföranden (Peter Andersson), tanten som ständigt har ett klagomål till hands (Ann Petrén) och den rabiate hyresgästen (Leif Andrée) synliggör hur knäppt vi ofta beter oss och hur luddet i torktumlaren måste vara världens mest aggressionsframkallande fenomen.

Vår vardag i skrattspegeln

Eller när vi bespeglar vår konsumtionshunger i Madame Bovarys olycksöde. Shop til you drop! är alls inget nytt. Eller som när Riksteatern går all in med Man får väl ställa upp, en ironisk granskning av förenings-Sverige. ”Man får väl ställa upp” är väl också den replik många av oss pustat fram då vi motvilligt låtit oss väljas in i något sammanhang byggt på frivilligkraft. Vår vardag i skrattspegeln, en av många kulturella överlevnadsstrategier.

Tidningen Senioren
Publicerad 2019-12-18
senioren-nr-8
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 8 / 2019. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas