Boktips: Nittioåringar i ovanligt kollektiv
Böcker | Se & läs | Boktips

Boktips: Nittioåringar i ovanligt kollektiv

En lysande thriller, en halsbrytande deckare och en knivskarp novell. Visst blir man lässugen av Ingalill Mosanders tips!

Ingalill Mosander
Publicerad 2019-07-31

Deckare:

När repet brister
av Belinda Bauer, Modernista
Hon har belönats med deckarvärldens mest prestigefyllda pris, The CWA Gold Dagger. Den typen av utmärkelser brukar trigga i gång mitt intresse. Och boken gör mig inte besviken. Tre barn blir sittande i en trasig bil på en motorväg. Mamman går för att hämta hjälp. Hon kommer aldrig tillbaka. En andlöst spännande, halsbrytande historia, skriven med intelligens, värme och humor. Och försedd med en ung, oförglömlig hjälte.

Spänning:

Åtta månader
av Magnus Montelius, Bonniers
Undertiteln är ”En roman om makt”. En utrikesminister får avgå sen han avslöjats som sexköpare. Hans efterträdare är karismatisk men oprövad. Ganska snart får man en kuslig känsla av att något pågår bakom kulisserna men vad det är och varför är svårt att förstå. Förrän den fenomenala upplösningen. Magnus Montelius skriver så lysande att man tappar andan. Årets bästa politiska thriller hittills.

Noveller:

Jag säger det ni tänker
av Curtis Sittenfeld, Wahlström & Widstrand
Briljant, rolig och överraskande. Hon kryper under den välputsade ytan på en rad människor och låter oss veta vad de verkligen tänker – om sin familj, släkt, vänner, arbetsgivare och, inte minst, sin president. Och hon vrider och vänder med knivskarp precision på företeelser som klass, kön och etnicitet. Sammantaget har det blivit ett fascinerande collage över dagens USA, ett allt mer delat land med en oviss framtid.

Roman:

Sherry och stulna juveler för tre gamla damer
av Minna Lindgren, Norstedts
En underhållande satir som ligger nära verkligheten, även om man inte riktigt vill tro det. För skildringen av hur den åldrande befolkningen behandlas av samhällets vårdande instanser är hårresande. Nu utspelas handlingen i Finland men det skulle lika gärna kunna vara Sverige. Några 90-åringar flyttar ihop i ett kollektiv, spelar kort, dricker vin och försöker överleva så gott det går. Något som hemtjänsten gör sitt bästa för att sabotera.

BARN:

Fantastiska fakta om djurungar
av Maja Säfström, Natur & Kultur
Lika intressant för stora som för små. Visste ni att när en elefantunge föds firar flocken med en fanfar? Eller att havsuttrar inte kan simma när de föds? De första månaderna tar mamman med dem ut på vattnet på sin mage. När hon måste dyka för att hämta mat ruggar hon först upp ungens bäbispäls till en boll så att den kan flyta tills hon kommer tillbaka. En lärorik bilderbok med roliga teckningar och förbluffande innehåll.

Ingalill Mosander
Publicerad 2019-07-31

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas