Boktips: Den åldrande kroppen (och själen)
Se & läs | Vård | Boktips

Boktips: Den åldrande kroppen (och själen)

Dags för höstläsning! Vår kunniga och rutinerade recensent Ingalill Mosander tipsar om böcker för alla smaker.

Ingalill Mosander
Publicerad 2019-09-12

ROMAN:

Herravälde
av Elin Olofsson, W&W
Längtan efter frihet kan vara större än längtan efter att höra till. Vi möter tre kvinnor som lever under det patriarkat som rådde i Sverige 1921, det år då kvinnorna för första gången fick rösta. De tillhör olika samhällsklasser men har samma mål – att själva få bestämma över sina liv. En spännande, skickligt skriven berättelse med levande, färgstarka personporträtt och övertygande miljöskildringar.

Deckare:

En grav för två
av Anne Holt, Piratförlaget
En oväntad men mycket framgångsrik kombination av mord, hämnd och doping i det norska skidlandslaget. Anne Holt ger sig oförskräckt in och skärskådar den norska folksjälen. Hon introducerar en ny hjältinna, Selma Falck, advokat, före detta elitidrottare och spelberoende. Det blir hennes uppgift att hitta mördaren innan fler riskerar att dö. En kriminalroman i kategorin omöjlig att lägga ifrån sig.

Pocket:

Vardagar
av Ulf Lundell, W&W
Har kallats en generationsroman för oss som läste Jack. Vi som uppfann rocken, dansade till Rolling Stones och Beatles och aldrig trodde vi skulle bli gamla.
Det känns vemodigt men samtidigt uppfriskande att läsa Ulf Lundells klarsynta, ilskna analys av dagens samhälle. Han sitter ensam i ett hus på Österlen och hamrar på en skrivmaskin. Han måste köpa nytt färgband. Och jag forsar genom texten, kan inte sluta läsa.

Barn:

Julia gillar djur
av Eva Eriksson & Lisa Moroni, Bonnier Carlsen
Julia är en bedårande liten tjej, omöjlig att motstå. Med okuvlig energi och stor entusiasm odlar hon sitt intresse för djur av alla sorter, stora och små, vilda och tama. Allra mest tycker hon om djurbarn – gulliga kattungar, kycklingar och griskultingar som man kan klappa och kela med.
Vi får följa henne på upptäcktsfärd i naturen och ta del av barnnära djurfakta. En underbar bilderbok med hög igenkänningspotential för små djurvänner. Från 3 år.

Fakta:

Att lura åldrandet
av Barbara Ehrenreich, Leopard
Hälsohetsen jagar oss ända in i döden. Kan vi inte ägna våra sista år åt att ta det lite lugnt och njuta av livet?
Den frågan ställer sig amerikanska journalisten Barbara Ehrenreich, 78, som i sin nya bok granskar den moderna, lukrativa hälsoindustrin.
Med humor, skärpa och en doktorsexamen i cellbiologi i bagaget skildrar hon vad som händer med kroppen och själen när vi åldras. Och hur vi än levt slutar det på samma sätt.

Ingalill Mosander
Publicerad 2019-09-12

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas