Boktips: Lysande om hur tv-såpa blev Trumps USA
Se & läs | Boktips

Boktips: Lysande om hur tv-såpa blev Trumps USA

Trump och Cicero får sällskap av tunga brottsutredare, en förälskad caféägarinna och åttaåriga Myran i Ingalill Mosanders boktips.

Ingalill Mosander
Publicerad 2019-06-20

Reportage:

Amerikaner
av Björn af Kleen, Weyler

Det är den svenska dokussåpan Expediton Robinsons fel att Trump blev USAs president. I alla fall om man ska tro förordet i denna lysande reportagebok. Björn af Kleen träffar visselblåsare, författare, mediachefer, politiker och vanliga människor i ett polariserat land på väg mot en osäker framtid. Hans vetgirighet och stilistiska briljans gör läsningen till en kombination av fängslande underhållning och berikande kunskap.

Deckare:

Mörk och helig natt
av Michael Connelly, Norstedts
När allt fler utstuderade, blodtörstiga psykopater dominerar kriminallitteraturen är det tur att Harry Bosch finns. Och att han hittat en jämbördig partner som Renée Ballars. Bägge är ensamvargar med tungt bagage men lika orädda och passionerade när det gäller att lösa brott. En klassisk polisroman, spännande, hårdkokt och realistisk. Ballard och Bosch tar sig an ett ”cold case”, ett nio år gammalt mord på en 15-årig flicka.

Roman:

Tillbaka på den lilla ön i havet
av Jenny Colgan Norstedts
En feelgoodroman som uppfyller de flesta förväntningar på romantik, värme och underhållning. Men författaren väjer inte heller för verklighetens mörkare sidor vilket är till berättelsens fördel. Flora MacKenzie har öppnat ett café i hamnen på den lilla ö hon vuxit upp på. Hon trivs med tillvaron om det inte vore för att hennes stora kärlek Joel håller henne på en armlängds avstånd. Kan sammanfattas med ett enda ord – livsbejakande.

Historia:

Diktatorn
av Robert Harris Bookmark
Han har beskrivits som den historiska thrillerns mästare och är fenomenal på att kombinera verkliga och påhittade händelser. Diktatorn är den sista delen i hans trilogi om Cicero, romartidens störste talare som med sin enastående retorik lyckades placera sig i politikens centrum. Boken handlar om maktkamper i dåtidens Rom men man tycker sig känna igen intrigerna i representanthuset, senaten och Vita Huset i dagens Washington.

Barn 6-9 år:

Hemliga Myran
av Linn Gottfridson, illustratör Emma Adbåge Rabén & Sjögren
Myran är åtta år och har just fått en lillasyster. Han tycker hon ska heta Tjocka korven. Det var så hon kallades när hon låg i mammas mage. Dessutom liknar hon en korv. En gullig korv. Fast ibland önskar han att det var som förr, då mamma inte alltid var så trött och tyckte Myran var viktigast i världen. En perfekt högläsningsbok om syskonkärlek, rivalitet och hemligheter, skriven med mycket humor och medkänsla.

Ingalill Mosander
Publicerad 2019-06-20
senioren-nr-4
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 4 / 2019. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas