Sommarläsning för de små
Böcker | Se & läs | Barnbarn
Foto Colourbox

Sommarläsning för de små

Gör barnbarnen glada med extra bra sommarlovsböcker. För alla åldrar. Ingalill Mosander tipsar om bra barnböcker.

Ingalill Mosander
Publicerad 2019-07-05

9-12 år:

Spökjägare
av Martin Jern
Perfekt läsning för alla skräckfantaster. Holly och hennes lillebror måste bo en tid hos sin faster i Vilaholm, en dyster liten håla på landet. Redan på stationen ser de en bild av en flicka som försvunnit. Två killar dyker upp och säger att hon rövats bort av spöken. Holly suckar. Det är ju bara weirdos som tror på spöken. En hisnande, läskig historia, en hård påfrestning för nerverna samtidigt som den är väldigt underhållande.

9-12 år:

Comedy Queen
av Jenny Jägerfeld
En fantastisk, prisbelönt bok som går rakt in i hjärtat. Sasha är tolv år och hennes mamma har begått självmord. För att överleva har hon gjort en lista på sju saker hon måste göra. Den sjunde och sista punkten är att bli ståuppkomiker, en Comedy Queen. Hon vill få människor att skratta, inte gråta som hennes mamma gjorde. Trots att boken handlar om sorg och smärta är den lättläst och spännande.

6-9 år:

Maja tittar på naturen
av Lena Andersson och Ulf Svedberg
En björk gör av med 400 till 600 liter vatten varje dag under en varm sommar. Men hur kommer vattnet upp från roten till toppen på ett högt träd? Varför sjunger fåglarna? Och hur blir en groda till? Maja ställer många frågor och får utförliga svar i denna faktaspäckade bok om naturen som älskats av barn i olika generationer. Den gavs ut första gången för nästan 40 år sedan och kommer nu i efterlängtad nyutgåva.

6-9 år:

Handbok för superhjältar Del 4: Vargen kommer
av Elias & Agnes Våhlund
150 000 tusen barn kan inte ha fel. Serien om mobbade Lisa som blivit en superhjälte har skapat en veritabel läsfeber i skolklasser landet runt. Lisa har beskrivits som en sorts modern Pippi Långstrump med superkrafter. Den skräckinjagande skurken Wolfgang har kidnappat borgmästaren och vill ha henne i utbyte. Böckerna är ett föredömligt exempel på att det går att kombinera spänning och ämnen som mobbing och utanförskap.

3-6 år:

Slottet
av Emma Adbåge
Underbar bok om en liten pojke som ska gå på födelsedagskalas och har köpt en present. Ett rött slott. Precis ett sådant han själv har, fast ett grönt. Han vill hellre ha det röda. Om hur det känns när man tvingas ge bort en present man själv vill ha. Emma Adbåges sätt att skildra barn i text och bild är genialt. Hon verkar ha en kungsväg in i barnets hjärta och hjärna.

0-3 år:

Halvan – Här kommer alla motor-ljuden
av Arne Norlin och Jonas Burman
Älskad av barn, något mindre älskad av deras föräldrar. En pekbok med teckningar på motorcyklar, bussar, grävmaskiner, flygplan och polisbilar. Och det bästa av allt – man kan få höra hur alla fordonen låter! Det finns en rund knapp på varje uppslag och trycker man på den kan man få en känsla av att det rusar förbi en polisbil i vardagsrummet. En oemotståndlig upplevelse för våra allra minsta!

0-3 år:

Alla tre på utflykt med förskolan Ärtan
av Maria Nilsson Thore
Den här årstiden ser vi skaror av barn i färgglada västar som är på utflykt och håller varandra i handen. Precis som de gör i denna roliga högläsningsbok som utspelas i förskolemiljö. Barnen kan känna igen sig i allt som händer. Hur de först ska klä på sig, sen gå ut i skogen, samla kottar och pinnar, äta matsäck och leka kurragömma.

Ingalill Mosander
Publicerad 2019-07-05

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2022 Senioren - När insidan räknas