Som läsare får man hålla i sig!
Se & läs | Ingalill läser

Som läsare får man hålla i sig!

Ingalill Mosander är bokrecensent för Senioren. Hon skriver också om böcker i Aftonbladet och medverkar i SVTs Go’ kväll. Här tipsar hon om böcker för stora och små.

Ingalill Mosander
Publicerad 2018-11-14

DECKARE:
Kallbrand av Cilla & Rolf Börjlind
Norstedts
Paret bakom tv-serien Springfloden låter sina huvudpersoner Tom Stilton och Olivia Rönning återförenas i en hisnande historia med många anknytningar till samtiden –Metoo, Svenska Akademien, flyktingbarn från Burma, knarkkungar och svenska pedofiler i Thailand, en kvinnlig åklagare som sprängs i luften. Alltihop nedkokat till en spännande, välskriven kriminalroman, där rättvisa slutligen skipas med råge.

FAKTA:
Hjärnbalans av Katarina Gospic
Brombergs
Steve Jobs, mannen som skapade Iphone, lät bara sina barn använda den på söndagarna. Han visste hur beroendeframkallande den är. Ohämmad digital användning kan nämligen få negativa konsekvenser. Vilka beskriver hjärnforskaren Katarina Gospic i denna lättlästa, viktiga bok, som jag skulle vilja sätta i händerna på alla som oavbrutet surfar i mobilen. Visste ni till exempel att barn under två år inte ska använda skärmar alls?

ROMAN:
Arv och miljö av Vigdis Hjort
Natur & Kultur
Får författare skoningslöst hänga ut sina anhöriga? Vigdis Hjorts kontroversiella roman om sexuella övergrepp orsakade en intensiv debatt i Norge. Den handlar om familjehemligheter, skuld och förlamande livslögner och man läser med stigande puls, som om den vore en uppslukande thriller. En arvstvist utlöser en kris i en familj och äldsta dottern anklagar fadern för incest. En enastående roman, nominerad till Nordiska rådets litteraturpris.

MEMOARER:
Kockliv av Leif Mannerström
Arena
Och vilket liv sen! En imponerande klassresa, från enkla förhållanden till ikonstatus inom restaurangnäringen. Han har träffat rockstjärnor, ministrar och presidenter, slagits för bättre mat på äldreboenden och sjukhus. Hela boken genomsyras av hans passion för sitt yrke och som läsare får man nästan hålla i sig för att hänga med i alla häpnadsväckande projekt han lyckats genomföra. Dessutom är han en god historieberättare.

BARN:
Pippi på konst! av Lena Eriksson, Helena Sjödin Landon, Stina Wirsén
Lilla Piratförlaget
Varför är så många statyer nakna? undrade jag som barn. Det beror på att de är gudar och gudinnor och inga vanliga, luggslitna människor. Svaret hittade jag i denna magnifika, lärorika bok om konst för barn och nyfikna vuxna. Här presenteras kända och okända konstverk ur Nationalmuseums samlingar tillsammans med inspirerande texter som gör att man kan förstå konst som ibland verkar mer konstig än vacker.

 

 

Ingalill Mosander
Publicerad 2018-11-14
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas