Boktips: Feelgood när det är som bäst
Se & läs | Ingalill läser

Boktips: Feelgood när det är som bäst

Ingalill Mosander är bokrecensent för Senioren. Hon skriver också om böcker i Aftonbladet och medverkar i SVTs Go’ kväll. Här tipsar hon om några Feelgood böcker.

Ingalill Mosander
Publicerad 2019-02-08

Roman:

Manhattan Beach

av Jennifer Egan
Bonniers

Jag sögs obevekligt in i denna fascinerande berättelse som utspelas under andra världskriget i New York. Anna Kerrigan försörjer sin mor och syster som dykare, den första kvinnliga någonsin. Fadern har försvunnit. Ett möte med Dexter Style, en gangster som gift in sig i societeten, förändrar hennes liv. Beskrivningen av miljöerna och människorna är lysande. Och det gäller även sexscenerna – något många författare går bet på.

Biografi:

Mannen i skogen

av Jens Liljestrand
Bonniers

Heltäckande och briljant, ett storverk om Vilhelm Moberg, en av Sveriges mest folkkära och framgångsrikaste författare. En vresig särling som växte upp i ett soldattorp i Småland och blev en nationalklenod. Han ansåg att de tre främsta hoten mot en svensk författare var spriten, populariteten och Svenska Akademien. Författare skulle inte liera sig med makten utan stå fria. En man som vann alla segrar men inte fick ro i sin själ.

Barn från 4 år:

Gropen

av Emma Adbåge
Rabén&Sjögren

Bakom skolan finns en grop där barnen brukar leka. Personalen försöker hela tiden locka tillbaka dem med pedagogiskt genomtänkta aktiviteter. Men barnen vägrar. De älskar sin grop. Där kan man leka kiosk, gömställe, koja, björnmamma, vad som helst. Nu skrider personalen till handling. Men det går inte riktigt som det var tänkt. En livsbejakande hyllning till den fria leken bortom trygghetstänk. Belönad med Augustpriset.

Roman:

Historien om Arthur Truluv

av Elizabeth Berg
Printz

En 82-årig änkling, som varje dag äter lunch vid sin frus grav på kyrkogården. En gravid, olycklig tonåring som flytt hemifrån och en ensam, kärlekstörstande grannfru. Författaren har hållit sitt trollspö över dem alla och skapat en varm och mänsklig berättelse om vänskap över generationsgränserna och att det aldrig är för sent att ändra på sitt liv – bara man vågar. Feelgood när det är som bäst.

Pocket:

En bokhandlares dagbok

av Shun Byhell
Natur&Kultur

Vad svarar man en kund som berättar att Dracula är nästa bok i hennes bokklubb men att hon inte kan komma ihåg vad hon skrivit? En sann, underhållande historia om en bokhandlare i en liten stad i Skottland. Han för en passionerad kamp för att överleva i en värld där Amazon ses som ett allt större hot. Vi får lyssna till hans bitska kommentarer om såväl anställda som excentriska kunder. En högtidsstund för alla bokälskare.

 

Ingalill Mosander
Publicerad 2019-02-08
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas