”Kastar mig alltid över hans böcker”
Böcker | Se & läs | Boktips

”Kastar mig alltid över hans böcker”

Ingalill Mosander är bokrecensent för Senioren. Hon skriver även om böcker i Aftonbladet och medverkar i SVTs Go’ kväll.

Ingalill Mosander
Publicerad 2018-03-13

Roman:

Häxyngel av Margaret Atwood
Wahlström&Widstrand
Några av vår tids främsta författare har bjudits in för att skriva moderna romaner av Shakespeares mest berömda verk. Margaret Atwood har valt Stormen, ett sagospel om statskupper och skeppsbrott. Hon låter en avskedad, hämndlysten regissör sätta upp pjäsen på ett fängelse, där fångarna får spela alla roller. Det har blivit en osannolik, hejdlöst rolig berättelse, med både vass satir och mild poesi och ett lyckligt slut.

Antologi:

Varning för mat av Jenny Jewert (red) Mondial förlag
Människor har i alla tider samlats till en gemensam måltid. Men vad händer när alla runt bordet följer sin egen diet? Allmänbildande om hur något livsviktigt har blivit något livsfarligt. Vi är vad vi äter. Eller? Innan Tony Blair blev premiärminister var hans favoriträtt »fettuccini med olivolja, soltorkade tomater och kapris«. Därefter föredrog han det mer arbetarklassmässiga »fish & chips«. Och minns ni Fredrik Reinfeldts recept på falukorvsgryta?

Thriller:

En äkta man av Dennis Lehane
Bonniers
Varje gång han kommer med en bok kastar jag mig över den. Sedan är jag totalt uppslukad ett dygn framåt. En psykiskt störd ung, kvinnlig journalist träffar sitt livs stora kärlek. Men vem är han egentligen? Ingenting är som det först verkar vara i denna intensiva bladvändare där de överraskande vändningarna duggar tätt. Dialogen är snabb, smart och korthuggen, handlingen sjövild och galen. En klassisk Lehane som inte gjorde mig besviken.

Roman:

Den stora utställningen av Marie Hermanson
Bonniers
Hon använder gärna ett brott som drivkraft i sina berättelser. Så även här. Handlingen håller ett rasande tempo och hon blandar hämningslöst verkliga och påhittade personer och händelser. Ramen är jubileumsutställningen i Göteborg 1923. Albert Einstein kom två dagar för sent till sin Nobelföreläsning på Liseberg. Vad gjorde han istället? En underhållande, spännande historia som gör skäl för begreppet lustläsning.

Barn:

Stig av Annica Hedin och Per Gustavsson
Rabén & Sjögren
Det ser ut som en vanlig fiskpinnemiddag. Men det är tomt på stolen där Stig satt. Han som brukade spruta ketchup på allt han åt utom glass.
En rak, enkel och finstämd bok om något av det svåraste som finns – att tala med barn om döden. Vi får följa en liten pojke som tycker att det finns ett tomt hål efter Stig. Och hålet känns störst på kvällarna. Ibland undrar han om det bara är han som ser hålet. Men med tiden går livet vidare.

Ingalill Mosander
Publicerad 2018-03-13

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas