David Lagercrantz går i mål
David Lagercrantz räknar ner. Fyra år med Milleniumserien är över. Foto: Cato Lein.
Böcker | Se & läs | Kultur

David Lagercrantz går i mål

Efter fyra år med fortsättningen på världssuccén Millenium-serien som Stieg Larsson påbörjade, ska David Lagercerantz nu skriva en egen serie.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2019-09-19

De senaste fyra åren har David Lagercrantz ägnat sig helhjärtat åt att skriva fortsättningen i den oerhört framgångsrika Millenium-serien. Hans tredje och sista bok i serien heter Hon som måste dö. Böckerna har blivit en världssuccé av sällan skådat slag.

– Det har varit en resa och en riktig utmaning. Otroligt roligt och samtidigt en nervpress, säger David Lagercrantz om sin tid med Millenium-böckerna.

Hemligt möte

Han minns som igår dagen när han var på Norstedts och i hemlighet blev inkallad av förlagschefen.
När hon frågade om han kunde tänka sig att skriva fortsättningen på Millenium-serien, den hastigt avlidne författaren och journalisten Stieg Larssons deckarsuccé om Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist, kände han hur gåshuden spred sig över kroppen.
– Och det vet jag sen tidigare att när det känns så ska man hugga. Jag vet sedan gammalt att jag går igång på utmaningar. Så var det när jag skrev boken om Zlatan också.

Nu fick du för första gången ta över efter någon annan. Var det svårt att ta vid där Stieg Larsson slutat, att ta dig an hans karaktärer?
– Varje författaruppdrag har sina specifika problem. Här fick jag göra två typer av research, dels lära mig om det jag skulle skriva om, men också förstå och sätta mig in i karaktärerna. Lisbeth Salander är lite gåtfull och till en början brottades jag med hur jag skulle gestalta henne. Jag skulle nog inte själv ha gjort henne lika stenhård, jag brukar ju gilla lite mer sårbara typer. Men det var kul att lära känna henne.

Misslyckades jag med det här skulle jag sätta jag hela mitt författarskap på spel.

Det var nervöst

Inför den första boken var det mycket möten och samtal både med svenska förläggare och utländska. Larssons böcker har varit en enorm försäljningssuccé och är nu uppe i dryga 100 miljoner sålda exemplar i totalt 47 länder. Det var många som var intresserade av hur fortsättningen skulle bli. Och vem den här ”Lagercrantzaren” egentligen var?
– Som tur var gick det så pass bra med första boken att jag fick ganska fria händer sedan. Det går inte att sätta för mycket restriktioner på en författare. Men det var nervöst, misslyckades jag med det här skulle jag sätta jag hela mitt författarskap på spel.

Sista boken är bäst

Del fyra och fem i serien, som David också skrivit, har sålt i drygt 14 miljoner exemplar världen över. Inför den sjätte och sista delen kände han sig på topp och det är också den han känner sig mest nöjd med.
– Men så säger väl alltid författare, att sista boken är bäst. Det vore ju tråkigt om det var tvärtom! Men jag har lärt mig genren nu och den sista boken blev faktiskt den tajtaste och den bästa.
Nu är det slut med Millenium-böckerna för Davids del. Men han har ett nytt, eget projekt att ta sig an.
– Ja, jag ska skriva en egen serie nu. Det är samma anspänning igen och det är häftigt när utmaningen finns där.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2019-09-19
senioren-nr-6
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 6 / 2019. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas