En briljant roman med extra allt
Se & läs | Ingalill läser

En briljant roman med extra allt

Kjell Westö skriver med hjärtat och hans karaktärer lever. Seniorens bokrecensent Ingalill Mosander tipsar om bra läsning med extra allt.

Ingalill Mosander
Publicerad 2020-10-14

ROMAN:

Tritonus av Kjell Westö
Bonniers
Han skriver med hjärtat, hans karaktärer lever. En åldrande stjärndirigent har låtit bygga en storslagen villa i den finska skärgården. Hans granne är skolkurator och halvdan amatörmusiker. Mellan dessa både herrar uppstår en avvaktande vänskap. Bägge inser att de passerat bäst före-datum, både när det gäller kärleken och karriären. Men kanske finns det försoning och botgörelse innan det är för sent?

Samtalsmemoarer:

Suzanne Brøgger av Alf van der Hagen
Norstedts
Efter debuten med den skandalomsusade boken Fräls oss från kärleken betraktades hon som en ikon, en femme fatale som samtidigt slogs för kvinnlig frigörelse. Hon har alltid varit orädd och kompromisslös och när hon nu vid 76 års ålder ser tillbaka på sitt liv har det blivit fascinerande läsning. Inte minst hennes beskrivning av kärleken baserad på erfarenheten av ett 34 år långt äktenskap med man och barn.

Thriller:

Villebråd av Deon Meyer
Weyler
En briljant kriminalroman med Extra allt: En sympatisk, lite medfaren kommissarie, ett spektakulärt mord på Sydafrikas lyxigaste tåg och en rasande skildring av hur korruptionen på allra högsta politiska nivå undergräver ett helt lands moral och utveckling. Eftersom Deon Meyer är en av världens främsta deckarförfattare lyckas han kombinera spänning och samhällskritik i ett tempo som nästan får läsaren att tappa andan.

ROMAN:

Decamerone novum av Lorenz Bergmann och Karin Listérus
Ekström & Garay
En läkare och en rektor, bägge 70+, skriver dagbok under tio dagar i april medan de befinner sig i påbjuden isolering undan coronapandemin. Titeln anspelar på noveller skrivna på 1300-talet under tio dagars flykt från digerdöden. Det har blivit en klok, varm och kärleksfull bok, skriven med mycket livserfarenhet och visdom. Och det var intressant att få följa en kvalificerad överläkares kommentarer till pandemiutvecklingen.

Barn:

Mattias sommar av Barbro Lindgren
Karneval
Mattias är fem år och på rymmen till mormor. Hon bor i Vetlanda och Mattias i Stockholm. Så småningom tar polisen hand om honom och inför de imponerade kompisarna Lillpelle och Limpan återvänder han i polisbil. Tyvärr utan påslagna sirener. Barbro Lindgren debuterade 1965 med berättelsen om Mattias och redan då märktes hennes enastående förmåga att se världen ur en mycket liten människas synvinkel.

 

Ingalill Mosander
Publicerad 2020-10-14
senioren-nr-7
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 7 / 2020. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.
#9
senioren-nr-9
Ur senaste Senioren
  • Porträtt: Kjell Bergqvist står upp för sig själv- och andra
  • Många vägar till nya vänner
  • Kommunen svek -SPF Seniorerna ryckte ut

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas