En liten bok om stora frågor
Böcker | Se & läs | Ingalill läser

En liten bok om stora frågor

Ingalill Mosander tipsar om böcker som handlar om att aldrig ge upp, krisande äktenskap, poliser på riksmord, mötet med en varg, en bedårande dialog mellan två systrar.

Ingalill Mosander
Publicerad 2021-10-11

MEMOARER:

Om att aldrig ge upp av Barbro Westerholm (och Ingrid Kinne Lindgren), Bazar

Sällan har så många haft så mycket att tacka en enda människa för. Barbro Westerholm har haft en rad höga poster som generaldirektör för Socialstyrelsen, professor vid Karolinska institutet och riksdagsledamot. I alla sina roller har hon använt sin makt för att undanröja hinder så att människor ska kunna leva sina liv som de själva vill. En imponerande livsgärning av en orädd, kontroversiell kvinna med en energi som kan flytta berg.

ROMAN:

Vad hon klagar över när hon klagar över hushållsarbete av Heide Linde, Bazar

Ännu en knivskarp, rolig skildring av krisande äktenskap i Norge. Vad är det som gör att just norska författare gång på gång lyckas producera bländande samtidsdramatik? Vi får följa Vigdis, som efter 22 års samvaro är hjärtligt utled på sin ständigt cyklande man och Linn, som blir deprimerad när hon upptäcker att männen inte längre vänder sig om efter henne. Historien om hur de till slut sammanstrålar är helt obetalbar.

 

BERÄTTELSE:

Löpa varg av Kerstin Ekman, Bonniers

Samma dag som pensionerade jägmästaren Ulf Norrstig ska fylla 70 år får han syn på en varg. Mötet förändrar hans sätt att se på tillvaron, på samma sätt som jag tror den 179 sidor långa boken kan göra med läsaren. En insiktsfull, spännande bok om konflikten mellan människan och världen hon lever i. Men också om ett långt äktenskap och manligt åldrande. Det är vemodigt och starkt berörande.

 

DECKARE:

Som man sår av Hjort & Rosenfeldt, Norstedts

Från sexmissbrukare till omtänksam morfar – Sebastian Bergman har genomgått en metamorfos i näst sista delen i Michael Hjorts och Hans Rosenfeldts framgångsrika serie om några poliser på Riksmord. Den är precis lika proffsig och underhållande som jag förväntat mig. En prickskytt sätter skräck i Karlshamn och jakten på förövaren utvecklas till ett hisnande drama. Samtidigt försöker Billy ta itu med sin, milt uttryckt, mörka sida.

 

BARN:

När jag var STOR och du var liten av Jujja Wieslander och Emma Adbåge, Rabén & Sjögren

Storasyster pekar på ett foto på väggen och säger: Titta, där är jag när jag var liten. Lillasyster: Varför är inte jag med på det där fotot? Storasyster: Du fanns inte då. Lillasyster: Vaddå fanns inte? Storasyster: Du var inte ens född. Lillasyster: Men var var jag då någonstans? Början på en bedårande dialog mellan två syskon. En underbar bok som handlar om stora frågor som liv och död. Extra bonus: De oemotståndliga teckningarna.

Ingalill Mosander
Publicerad 2021-10-11
senioren-nr-7
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 7 / 2021. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas