Kriser, politik och humor
Böcker | Se & läs | Ingalill läser

Kriser, politik och humor

Det är böcker med lysande språk och övertygande karaktärer och oemotståndlig blandning av humor och existentiell smärta. Ingalill Mosander tipsar om bra böcker för stora och små.

Ingalill Mosander
Publicerad 2021-02-16

FAKTA:

Kris-stress av Giorgio Grossi och Kerstin Jeding, Natur& Kultur

Hur hanterar man en osynlig fiende som Covid-19? Ovissheten gör oss oroliga och rädda. Man vet inte hur länge pandemin ska pågå och hotet om att bli allvarligt sjuk kan orsaka stress och ångest. Vad ska vi göra för att hålla ut om krisen blir långvarig? En högaktuell bok som tar upp
olika sätt att handskas med den stress många av oss känner och råd om hur vi bäst ska agera under nuvarande förhållanden.

MEMOARER:

Ett förlovat land av Barack Obama, Bonniers

Fängslande nutidshistoria som räcker länge. Boken är på 836 sidor. Meneftersom Obama skriver som en gud och onekligen har mycket att berätta läser jag oavbrutet, timme efter timme. Han lyckas göra politiken levande och mänsklig. Det är fascinerande att få vara med bakom kulisserna i med- och motgång, ta del av hans skarpsynta porträtt på andra politiska världsledare och bli rörd över hans stora kärlek till Michelle och barnen.

DECKARE:

Rotvälta av Tove Alsterdal

En vardagsnära bladvändare om brott i det för gångna som förgrenar sig ända in i vår tid. Berättelsen utspelas i Ådalen där de blodiga händelserna 1931 fortfarande har ett starkt grepp om historien och människorna. Boken är den första i en serie om den unga polisinspektören
Eira Sjödin och hennes kollegor i Kramfors. Språket är lysande och karaktärerna övertygande. Utsedd till årets bästa svenska deckare.

DECKARE:

Stormvakt av Kristina Ohlsson, Forum

Hjälten i hennes nya deckarserie är en medelålders man – välbärgad, humoristisk och döpt till August Strindberg. Han är nyinflyttad i ett litet samhälle i Bohuslän där han ska starta en second hand-butik. Vad han inte vet är att huset han köpt har en gruvlig historia och att han raskt ska hamna i en mordutredning. Spänning och underhållning på hög nivå. Jag kommer med förtjusning att följa August Strindberg på hans kommande öden och äventyr.

BARN:

Humlan Hanssons hemligheter av Kristina Sigurdsdotter och Ester Erikson,  Natur & Kultur

Oemotståndlig blandning av humor och existentiell smärta. Humlan är elva år och har återvänt till skolan efter fjorton dagar med vattkoppor. Då har hennes bästa vän övergivit henne och istället börjat vara med hästtjejerna. Vi får följa Humlan på hennes Golgatavandring och
mitt hjärta blöder. Samtidigt är hennes lakoniska kommentarer om tillvarons absurditeter sanslöst roliga. Slutet gott, allting gott. Belönad med Augustpriset. Från 9 år.

 

Ingalill Mosander
Publicerad 2021-02-16

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2022 Senioren - När insidan räknas