En mästerlig och oförglömlig bok
Se & läs | Ingalill läser

En mästerlig och oförglömlig bok

Ingalill Mosander tipsar om böcker för stora och små.

Ingalill Mosander
Publicerad 2021-03-23

Deckare:

Mordkonsulten av Elly Griffith, Modernista
Peggy Smith, en 90-årig gammal dam hittas död på ett seniorboende. Men hennes hemhjälp Natalka blir misstänksam och kontaktar polisen. Hon har nämligen hittat ett visitkort på vilket Peggy titulerar sig ”Mordkonsult”. Det är upptakten till en halsbrytande och oavbrutet underhållande historia som både platsar i den klassiska, brittiska deckartraditionen och samtidigt är en elegant satir över hela bokbranschen.

Roman:

Shuggie Bain av Douglas Stuart, Bonniers
Glasgow 1981. Järnladyn Margaret Thatchers styre har fått industristaden på knä. Arbetslöshet, fattigdom och drogmissbruk drabbar allt fler. Men Agnes Bain vägrar ge upp bilden av sig själv som en glamorös kvinna. Tills hennes man överger henne och barnen. Då faller hon ner i ett djupt alkoholmissbruk och den ende som försöker rädda henne är yngste sonen Shuggie. Mästerlig och oförglömlig, belönad med Bookerpriset.

Barn:

Frallan möter Frallan av Sara Olsson och Lisen Adbåge, Lilla Piratförlaget
Jag älskar Frallan! Hennes oerhörda energi och muntra syn på tillvaron. Om det nu inte var för att hon fått en ny klasskamrat som heter Frans Allan men kallas Frallan. Två Frallan är en för mycket, tycker den nye Frallan och gör anspråk på att vara den ende med det namnet. Jag ska inte avslöja hur det går mer än att det blir hårda tag. Tur att mormor kunde gripa in! En vardagsberättelse med mycket humor och värme.

Självbiografi:

Som har inget redan hänt av Niklas Rådström, Bonniers
Samtidigt som han genomgår en smärtsam behandling mot akut leukemi skriver han en gripande barndomsskildring. Om uppväxten där fadern mestadels var frånvarande och dog när han var tio år. Han har lyckats göra bilden av den lille pojken sällsynt levande och låter barnets klarsynta blick förundrat iaktta de vuxnas liv och leverne. Boken är en hyllning till livet, trots eller kanske på grund av att döden ruvar i bakgrunden.

Novellsamling:

Noveller av Tessa Hadley, Wahlström & Widstrand
Hon är den författare som fått flest noveller publicerade i The New Yorker, en kvalitetsstämpel om något. De handlar ofta om kvinnor och relationer på ett psykologiskt insiktsfullt sätt. Genom att skildra det vardagliga med triviala händelser och banala möten trollbinder hon sina läsare. Hon utforskar våra innersta känslor och bevekelsegrunder och vet vad som händer inom människan. Och hon gör det på ett enkelt och okonstlat språk.

Ingalill Mosander
Publicerad 2021-03-23
senioren-nr-2
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 2 / 2021. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas