Se & läs

Fotboll – allvarligare än liv och död

Publicerad 2008-06-06


1001 fotbollsminnen
(Albert Bonniers Förlag, ca 300 kronor)

Det handlar som ni förstår om fotboll, eller som en av sportens många berömdheter definierade saken: ”Fotboll är inte en fråga om liv och död – det är mycket allvarligare än så.”
Den brittiske tränarlegenden Bill Shanklys citat återfinns i 1001 fotbollsminnen (Albert Bonniers Förlag, ca 300 kronor) vars över 600 sidor med bilder och korta texter utgör en smakfull aptitretare inför sommarens EM-slutspel. En allmänbildande odyssé över fotbollshistoriens hav – från det engelska fotbollsförbundets tillblivelse 1863 fram till EM-kvalet inför äventyret i Schweiz-Österrike (7-29 juni). Kan gärna ligga framme på soffbordet, att bläddra i mellan tv-matcherna.

I fotbollens tjänst
Lennart Johansson
(Albert Bonniers Förlag, ca 250 kr)

I fotbollens tjänst är ett efterlängtat möte med en av svensk, och internationell fotbolls verkligt stora, om än inte på själva planen. Som UEFA-president grundade Lennart Johansson, idag 78 år, Champions League, och regisserade förvandlingen av EM- och VM-slutspelen till dagens miljard-
industrier och globala angelägenheter på alla samhällsnivåer.
Boken är en kombinerad memoar och biografi – Lennart Johansson och sportjournalisten Ken Olofsson växlar pennförandet och därmed perspektiven.
Johansson ger en skoningslös och ärlig beskrivning av ett ibland korrumperat spel i fotbollsmaktens korridorer – vi får oss till livs ett delvis sensationellt innehåll som bör väcka debatt.
Vi får också ta del av den personliga utvecklingen hos en av de internationellt mest inflytelserika svenska ledarna alla kategorier.

”Nacka” och drömmen om det goda livet
Gunnar Persson
(Norstedts, 290 kr)

Omistliga är fotbollens enskilda öden. Stjärnor som tänds, och som slocknar. En del i fridfullhet, andra under oförglömliga och upprörande omständigheter.
Kontrasten blir närmast mytologisk mellan Lennart ”Nacka” Skoglunds glansdagar på 1950-talet med VM-final på Råsunda och ligaguld med italienska Inter å ena sidan – och hans undergång i missbruk på mammas gata på Södermalm 1975, 46 år gammal.
Gunnar Persson, en av landets kunnigaste fotbollsskribenter, ger i ”Nacka” och drömmen om det goda livet ett osentimentalt och initierat möte med såväl människan som fotbollsspelaren Lennart ”Nacka” Skoglund. Vi får nyanser och god täckning mellan ytterlighetsbilderna: det klacksparkande bollgeniet och stjärnans förintelse.

Blågult
Jesper Högström
(Offside, 149-199 kr)

Går det dåligt för Sverige i EM-turneringen finns stöd och distans att tillgå i Jesper Högströms Blågult, fotbollslandslaget genom 100 år. Vi får återuppleva höjdpunkter som OS-guldet 1948, VM-silvret 1958 och VM-bronset 1994. Men också kvalfiaskon, spelarstrejker och nedtystade skandaler.

Trevlig läsning, glad sommar och Heja Sverige!

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas