Glenn Miller håller än
Se & läs | Musik
Foto Mathias Roth

Glenn Miller håller än

Glenn Miller Orchestra består av sjutton musiker och sex sångare. De har spelat tillsammans i sju år.

Publicerad 2014-03-25

För sjuttio år sedan försvann jazzmusikern Glenn Miller i samband med en flygresa över Engelska kanalen. I Paris väntade amerikanska soldater och hans eget militära storband Army Air Force Band förgäves på den världsberömda orkesterledaren och hans storband.
Sju decennier senare är intresset för hans musik fortfarande stort. Trombonisten Jan Slottenäs har spelat Glenn Millers musik i drygt trettio år. Han leder storbandet Glenn Miller Orchestra, som ska göra hela sjuttio spelningar i Sverige, Finland, Norge och Danmark i år. De turnerar från Trelleborg upp till Luleå och har som ett av få band i världen rätt att använda sig av namnet Glenn Miller.
– Vi möts i regel av stående ovationer. En stor del av publiken är återkommande, men fortfarande har en stor del inte en susning om Glenn Millers musik, säger han.

Jan Slottenäs upptäckte Glenn Millers musik när han gick i den kommunala musikskolan på 1980-talet. Han fick några stämmor att öva på, men visste inte vem som skrivit musiken.
– Mina föräldrar hörde mig spela och berättade att det var Glenn Miller.
Glenn Millers musik har fängslat människor ända sedan 30-talet. Under fyra år hade han 23 listettor i USA och det är mer än någon annan artist någonsin åstadkommit.
– Musiken har en vacker klang och kan inte jämföras med någon annan sorts musik. Han skapade ett eget varumärke och hans musik går genast att urskilja, säger Jan Slottenäs.

Glenn Miller utbildade sig hos den ukrainsk-amerikanske musikteoretikern Joseph Schillinger som utgick från att all musik bygger på matematik. Schillinger utbildade även musiker som George Gershwin och Benny Goodman.
– Musik är verkligen matematik och Glenn Miller var dessutom en duktig matematiker, säger Jan Slottenäs.

Text Peter Söderberg

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas