”Gratulerar er som ännu inte läst den!”
Böcker | Se & läs | Ingalill Mosander

”Gratulerar er som ännu inte läst den!”

Har du läst ut högen med sommarböcker? Här kommer fler tips: snökall nord, måltidskultur, amerikanska kvinnor, framgångssaga och barnramsor.

Ingalill Mosander
Publicerad 2017-08-04

DECKARE

Inland

av Arne Dahl, Bonniers
En thriller med extra allt. Norrlands snötäckta inland är storslaget, iskallt och hotande på samma gång. Intrigen bland det mest utstuderade och djävulusiska jag läst. De före detta poliserna Sam Bergers och Molly Bloms jakt på en seriemördare håller ett tempo som får läsaren att nästan tappa andan. Och på himlavalvet övervakar Säpo hela skeendet med sina satellitkameror. Som om inte det vore nog slutar boken med en häftig cliffhanger.

FAKTA:

Måltidens magi

av Mats-Eric Nilsson, Ordfront
I Silicon Valley har de unga genierna vare sig lust eller tid att äta. De lever på näringsoptimerat proteinpulver istället. Att sitta vid en dator och peta i en pastasallad eller trycka i sig en mikrad, fryst pizza ensam framför teven är inga ovanliga exempel på dagens matkultur. Hur påverkas vi av detta asociala ätande? En viktig, lärorik och temperamentsfull bok som hyllar den gemensamma måltiden och dess betydelse för människan i alla tider.

ROMAN:

Gruppen

av Mary McCarthy, Bonniers
Efter att ha levt nästan dygnet om med åtta amerikanska kvinnor och följt deras olika livsöden kändes det så tomt när boken tog slut. Jag kunde inte sluta tänka på hur det skulle gå för dem i fortsättningen. Romanen är en klassiker – intelligent, skarpsynt och underhållande. Författarens frispråkiga beskrivning av sex sett ur kvinnlig synpunkt vållade uppståndelse när den kom ut på 1960-talet. Kan bara gratulera er som ännu inte läst denna pärla.

POCKET:

Miljardmakarna

av Emma Åhlén Pouya, Brombergs
Som barn i ett Iran styrt av mullor upplevde de att deras anhöriga utsattes för våld och slängdes i fängelse. Deras familjer lyckades fly till Sverige och pojkarna möts via schack och kampsporter.
Idag har Ashkan Pouya och Saeid Esmaeilzadeh skapat Serendipity, ett företag med ett samlat värde på över fyra miljarder kronor. Vägen dit är en fascinerande historia om framtidsoptimism, kreativitet, begåvning och en gränslös envishet.

BARN:

Vår Skattkammare 1-6 år

Natur & Kultur
Första Skattkammarboken kom ut 1947. I år är det 70-årsjubilem och det firar förlaget med att ge ut ett sagolikt praktverk för barn. Här finns klassiska ramsor, berättelser och bilder från hela världen. Prinsessor som spelar ishockey och besegrar drakar. Oemotståndlige lille Otis som bråkar med Stina. Och vem har inte sjungit ”En kulen natt, natt, natt min båt jag styrde”?
En perfekt presentbok som även kan glädja nostalgiska mor- och farföräldrar.

Ingalill Mosander
Publicerad 2017-08-04

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas