Historien, Elsa Morante
Se & läs | Böcker

Historien, Elsa Morante

I denna rejäla tegelsten får vi följa lärarinnan Ida i krigets Italien som lever i ständig skräck för att hennes judiska påbrå ska upptäckas.

Publicerad 2013-10-04

Det är ett kraftprov att ta sig igenom denna 722 sidor långa berättelse om några människor som lever i armod i krigets Italien. Huvudpersonen är lärarinnan Ida, mor till tonårige Nino och till sonen Useppe som hon får efter att ha blivit våldtagen av en tysk soldat. Hon lever i ständig skräck för att hennes judiska påbrå ska upptäckas. Sonen Nino vill först strida i Mussolinos trupper men ansluter sig till partisanerna. Useppe är fysiskt svag och liten för sin ålder men sprider glädje omkring sig. Vi får också lära känna en mängd originella personer som korsar deras väg mot den slutliga katastrofen. Det är en gripande skildring av hur livet kunde te sig för oskyldiga civila i krigets skugga.
Elsa Morante skrev Historien åren efter andra världskriget men den gavs inte ut förrän 1974. Varje kapitel inleds med en rekapitulation av de viktigaste världshändelserna från 1900-talets början fram till 1967.

Författare: Elsa Morante
Norstedts 2012, inb.

Text Gunilla Lindahl

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas