Höstläsning: ”Så spännande att jag får hjärtklappning!”
Se & läs | Ingalill läser

Höstläsning: ”Så spännande att jag får hjärtklappning!”

Bodil Malmstens noveller har samlats i en bok. Den är ett av Ingalill Mosanders tips för höstens läsning.

Ingalill Mosander
Publicerad 2019-10-21

Biografi:

Nobel – Den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris
av Ingrid Carlberg, Norstedts
”Stora ärvda förmögenheter är en olycka, som blott verkar till människosläktets försoffning.” Det ansåg Alfred Nobel. Så släkten blev rasande när hans testamente öppnades. Men vem var han, denne oerhört rike man som skapade världens största och mest prestigefyllda pris? Ingrid Carlberg har gjort en imponerande djupdykning ner i arkiv som tidigare varit stängda och skrivit en storslagen bok om en fascinerande man och hans tid.

Fakta:

Spion och förrädare
av Ben Macintyre, Historiska Media
John le Carré och jag är helt överens. Det här är den bästa sanna spionhistoria vi någonsin läst. Under elva år spionerade KGB-agenten Oleg Gordievsky för engelska säkerhetstjänsten MI6. Skildringen av hans liv och gärning är lysande läsning, ibland så spännande att jag nästan får hjärtklappning. Samtidigt är det en enastående historielektion om det kalla kriget och hur nära vi en gång var ett kärnvapenkrig.

Deckare:

Blodsband
av Ingrid Hedström Alfabeta
Efterdyningarna av MeToo börjar märkas i kriminallitteraturen. Nya boken i serien om Astrid Sammils handlar om mörka hemligheter som, om de avslöjas, än idag skulle kunna vara dödligt farliga. Astrid börjar forska i sin mors förflutna och spåren leder till en psykiatrisk klinik där unga, sköra flickor utsattes för sexuella övergrepp. En gastkramande historia som utspelas mot bakgrunden av decenniers patriarkala missbruk.

Noveller:

Svartvita bilder & andra noveller
av Bodil Malmsten, Modernista
”Att vara författare är att leva på torra brödkanter och gamla tepåsar för att man aldrig hinner komma i kläderna innan Konsum har stängt för att det är en mening som måste avslutas.”
Bodil Malmsten hade en alldeles egen röst och vi var många som älskade den. Nu har hennes noveller samlats inom samma pärmar och det känns som en ynnest att få ännu en chans att läsa hennes suveräna texter, sakliga och oförgängliga.

Barn:

ABC om hur D E känslor och sånt
av Erik Magntorn och Ane Gustavsson, Lindskog förlag
Under bokstaven X kan man läsa ”Xtramätt på alla sätt. Sladdrig som en omelett.”Fyndiga rim och underbara bilder gör inlärningen till en rolig lek. Varje bokstav får ge uttryck för många av de känslor barn kan ha inom sig. Som ilska, glädje och oro. A illustreras med två kivande syskon och texten: ”Arg som ett bi, Arg kan man bli, om någon är jobbig och lägger sig i.”
En bok som gjord för fortsatta samtal. Från 3 år.

Ingalill Mosander
Publicerad 2019-10-21
senioren-nr-7
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 7 / 2019. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas