Se & läs

I väntan på en liten valp

Publicerad 2008-04-02

Hund
av Agneta Geneborg och Kerstin Malm m fl,
Bonniers stora bok om att välja rätt ras och ge sin hund ett bra liv

Här är boken för dig som står i begrepp att köpa hund och vill veta mer om vilka egenskaper olika hundraser har. Raserna är indelade i 17 olika grupper utifrån sina ursprungliga arbetsegenskaper och ett hundratal raser finns beskrivna i text och bild. Den andra halvan av boken består av en beskrivning av hundens utveckling från ung valp till vuxen. Ett riktigt praktverk som är en fröjd att bläddra i.

Från valp till vuxen hund del 1
av Åsa Ahlbom,
Åsa Hund & Ord 2006

I Åsa Ahlboms ledband känns det tryggt. Med van och säker hand lotsar hon den nyblivna hundägaren med  valp från första natten i hemmet fram till promenaderna i koppel. Däremellan förklarar hon valpens behov i form av vila och mat, trygghet och umgänge med andra hundar. Gränssättning och miljöträning ingår också. Kort sagt allt en ovan matte och husse behöver veta.

Barbros bästa råd till hundägare
av Barbro Börjesson,
Natur och Kultur 2007

Barbro Börjesson medverkar regelbundet i Svt-programmet Go’kväll. Där har vi sett henne lära hundar att sluta skälla i tid och otid och upphöra med att dra i kopplet och att inte deppa när matte går hemifrån.
I boken använder hon samma taktik som i tv-rutan – visar tydligt att det är hon som bestämmer, kommunicerar med enkla kommandoord och ett tydligt kroppsspråk, använder godis som lockbete i undantagsfall. Hjälper inga andra medel kastar hon något mjukt på hunden eller slänger kopplet i marken för att den ska förstå att nu är det allvar.
Blir säkert en bra uppslagsbok efterhand som valpen växer till tonåring.

Taxar, kärlek och sorg
av Yrsa Stenius,
Brombergs 2007

Yrsa Stenius skriver om sitt eget liv genom att berätta om kärleken till – och sorgen efter – sina älskade hundar. Yrsa Stenius har haft hund, främst taxar, sedan hon var en ung flicka.
De är och har varit hennes kamrater, och i viss mån ersättning för de barn hon aldrig fick och de kärleksrelationer som hon mist. En både gripande och underhållande läsning!

Marley och jag – Livet och kärleken med världens värsta hund
av John Grogan, översättning Marianne Mattsson,
Forum, 2007

John och Jenny Grogan har ingen erfarenhet av hundar när de faller för den vildaste valpen i labradorkullen.
Det visar sig snabbt att de fått en värsting i huset. En 45-kilos ångvält som gnager sig ut, tuggar sönder allt, rymmer, skrämmer slag på grannar och blir relegerad från lydnadskursen.
Ingen uppbygglig läsning för den som funderar på att skaffa hund men man skrattar mycket åt Marleys framfart ända fram till det sorgliga slutet.

Text: Gunilla Lindahl
Ingångsfoto: Örjan Björkdahl

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas