Se & läs

Lockar medlemmar med radio

Publicerad 2011-01-20

Sänt i 4 år
I Nässjöföreningen har man sänt radio i 4 år, under Höglandets närradio, där SPF numera är delägare. Radio SPF, som programmet heter, får mycket beröm från lyssnarna. Programmet sänds på måndagar jämna veckor, 18.30, med repris tisdagsmorgnar och fredagar. Dessutom kan man lyssna på programmet över nätet, något som flera lyssnare i utlandet utnyttjar.

– Radio är ett väldigt bra och okonventionellt sätt att sprida SPFs budskap utanför medlemskretsen, säger Evald Larsson.

Tekniker hjälper till
Det skulle gå att sända oftare, men i så fall vill Evald Larsson ha hjälp av någon mer. Det ligger mycket jobb bakom 45 minuters sändning.
– Jag är alltså den som intervjuar folk, den som spelar skivor och den som sänder direkt. Men så har jag ju en tekniker med mig som hjälper till.

Intervjuer och musik
Programmet består av intervjuer, antingen förinspelade eller med gäster i studion, som varvas med musik.
– Och sista tredjedelen av programtiden gör jag ohämmad reklam för SPF, vad vi har gjort de senaste fjorton dagarna och vad vi har på gång.

Vad är det för personer som är med i programmet?
– Jag försöker att ha med folk som alla känner till, och även folk som de inte känner till, men som kan vara intressanta att lära känna.
– Jag ska iväg nu till exempel och förhandsintervjua Birgit Tyréus, som tidigare var chefredaktör för lokaltidningen här, och som var med när SPF-föreningen i Nässjö startades.

Egen signatur
Musiken väljer han för att den ska passa med inslagen. En intervju med en försäljningschef på ett bilföretag ackompanjeras av musik från tv-serien Macken. Han menar att lyssnarna i gemen gillar musik ”från Ulla Billkvist till Beatles ungefär”.
– Vi har en egen signaturmelodi också. Ett arrangemang på Thore Skogmans ”En glad pensionär”. Den får vi också mycket beröm för.

Från 370 till 860 medlemmar
7 000 kronor per år betalar föreningen för att sända radio. Sändningstillstånd står Radio Höglandet för.
Programmet ger inga reklamintäkter. Men desto mer pr för föreningen. De senaste fyra åren har medlemsantalet i SPF Nässjö ökat från 370 till 860(!) personer. Och Evald Larsson är övertygad om att man måste testa nya grepp för att locka nya medlemmar.

– Vi kan inte bara sitta i församlingshemmet och dricka kaffe och sälja lotter. 40-talisterna vill göra helt andra saker, som att gå på travet, resa med Birka Paradise, åka på vinresor till Tyskland.

Fler borde göra radio
Han tycker att fler föreningar borde sända radio
– Det är någonting jag tycker ska sprida sig. Det skulle kunna bli en riktigt stor historia, om föreningar över hela landet sände radio, länkade till varandra och lyssnade på varandras program

Man behöver inte ha radioerfarenhet för att göra ett eget program.
– Jag har aldrig sysslat med radiosändningar innan jag började med det här. Vi har provat oss fram. Och jag har fått en nytändning på ett nytt område.

Frida Johansson
frida.johansson@veteranen.se

Lyssna på Radio SPF. Här hittar du programmen:

Sugen på att göra radio?

Evald Larsson svarar gärna på frågor från föreningar som är intresserade att börja sända lokalradio.
Kontaktuppgifter hittar du på www.spfseniorerna.se

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas