Lustfylld läsning
Se & läs | Boktips

Lustfylld läsning

Gunilla Lindahl är redaktionssekreterare på Veteranen och läser gärna böcker om passioner av olika slag. Här tipsar hon om några läsvärda böcker.

Publicerad 2012-04-14

August Strindberg
En dåres försvarstal
Norstedts pocket, ca 40 kr
En dåres försvarstal är årets utvalda bok i projektet Stockholm läser. Lägligt eftersom Strindbergsåret samtidigt pågår. Författaren, under pseudonymen Axel, skildrar sin stormiga kärlekshistoria med Siri von Essen, här kallad Maria. Den börjar så vackert med Axels spirande kärlek till den gifta friherrinnan. Han umgås med maken »baronen« Carl och den lilla dottern i deras hem. Först när han upptäcker att baronen har ett förhållande med den unga kusinen som bor i deras hem vågar han ge sin kärlek till känna. Med löfte om att förverkliga Marias skådespelardrömmar får han henne att ta ut skilsmässa från baronen. När de väl är gifta faller gradvis Maria från piedestalen som moder och madonna. Hon skildras som promiskuös, okvinnlig och en dålig mor. Ändå föder hon tre barn under de fjorton år som deras äktenskap varar och trots hans hatfulla skildring skiner hans kärlek igenom i de avslutande orden »Nu är historien slut, min Älskade. Jag har hämnats; vi är kvitt«.

 

Lena Einhorn
Siri
Norstedts 2011, ca 179 kr.
Lena Einhorns roman om Siri von Essens liv grundar sig delvis på August Strindbergs bok En dåres försvarstal, men hon har också tagit hjälp av andra källor som dottern Karin Smirnoffs berättelse om sin mor och autentiska brev. Berättelsen tar sitt avstamp när Siri träffar August för första gången och fortsätter fram till Siris död. Lena Einhorns bok kan inte mäta sig med Strindbergs prosa men ger spännande inblickar i en stark kvinnas liv som älskande, mor och yrkesarbetande kvinna. Hennes förhållande till den betydligt yngre Maria David är den egentliga orsaken till att äktenskapet med Strindberg sprack. Läs boken som det försvarstal Siri själv aldrig skrev!

Inspiration 1: Stil med Thulin av Camilla Thulin. Bonnier fakta, ca 198 kr. En stilsäker guide skriven av »en bättre begagnad dam i sina bästa år«. Camilla Thulin bejakar den vuxna kvinnan och ger råd om kläder, skor, underkläder, makeup och frisyrer. Snyggt och stilfullt!

Inspiration 2: Växtriket. Att skapa en trädgård av Lars Ring och Jan Rundgren, foto Roland Persson, Bonnier fakta, ca 209 kr. En underbart vacker bok som skildrar två herrars passion till en kolonilott. Här odlar de inte bara växter utan även sina själar. Lustfylld läsning!

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas