Mindre muntra män riktigt roliga
Foto Alexandra Aristarhova
Film | Se & läs | Film

Mindre muntra män riktigt roliga

Herrar Brännström, Bergqvist och Ragnerstam muntrade upp biopubliken i våras. 31 juli har Bäst Före dvd-premiär.

Publicerad 2013-07-31

Vågen av filmer om 40-talisternas liv på äldre dar har nu även nått Sverige, med Mats Aréhns Bäst före. Vi får följa tre gamla polares försök att muntra upp sig på en resa med Finlandsbåt. Det är inget glatt gäng precis. Bosse (Brasse Brännström) är nyss frångådd av sin hustru och nybliven pensionär från sitt jobb som teckningslärare.
Lennart (Kjell Bergqvist) har just fått beskedet att han har prostatacancer och Anders (Göran Ragnerstam) har blivit utskrattad på ett produktionsbolag efter att ha presenterat sin idé till ett nytt underhållningsformat med namnet Vem vill bli ingenjör? Men resan blir ändå en vändpunkt till det bättre i de tre herrarnas liv. Bäst före är faktiskt riktigt rolig.
Brasse Brännström har en speciell plats i 40-talisternas hjärta, inte bara på grund av Fem myror är fler än fyra elefanter utan för de filmer han gjorde tillsammans med Lasse Hallström. Han personifierade generationen i En kille och en tjej 1975 och Två killar och en tjej 1983. Mittenfilmen Jag är med barn 1979 med Magnus Härenstam i huvudrollen var han inte med i, men skrev manus till. Filmerna, som baserades på de medverkandes egna liv, handlar om sökande efter kärleken och konsten, vad som blev och inte blev. De tar i tur och ordning upp det första äktenskapet, det första barnet och den första skilsmässan. Mats Aréhns film kan ses som en avslutande fjärde del. Hur man ska bära sig åt för att ”göra de sista ljuva åren till de bästa i sitt liv”.

Jeanette Gentele

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas